Gyorsult az infláció Nagy-Britanniában

2019.08.14. 13:47

A font 2,4 százalékot veszített értékéből a főbb valutákkal szemben júliusban.

Gyorsult az infláció Nagy-Britanniában. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint a fogyasztói árak - a lakhatási költségek nélkül - 2,1 százalékkal voltak magasabbak júliusban, mint egy évvel korábban. Júniusban és májusban még 2 százalékos inflációt mértek éves összevetésben. 

Elemzők a fogyasztói árak 1,9 százalékos emelkedésére számítottak.
Szakértők a font gyengülésére és ezzel az infláció gyorsulására emlékeztettek, az ONS szerint azonban korai a font gyengülését tekinteni a legfőbb okként.

Emelkedtek ugyanis a szállodaárak, drágultak a videojátékok és a konzolok, a ruházati cikkek és a pénzügyi szolgáltatások. Csökkentek ugyanakkor az üzemanyagárak, az utazási költségek - a repülő- és a hajójegyek, a nemzetközi vasútjegek ára - pedig kevésbé emelkedett, mint egy évvel korábban.

A brit kormány által a jegybank számára előírt éves inflációs cél 2 százalék. A Bank of England augusztus elején jelezte, hogy az év vége felé közeledve 1,6 százalékra, hároméves mélypontra mérséklődik az infláció, az utána következő években viszont gyorsulni fog.

A volatilis elemektől - többek közt az energia- és az élelmiszeráraktól - megszűrt maginfláció hathavi csúcsra, 1,9 százalékra gyorsult 1,8 százalékról. Elemzők stagnálásra számítottak.

A font 2,4 százalékot veszített értékéből a főbb valutákkal szemben júliusban, a kormányfőváltás idején, és jelenleg 2016 óta a leggyengébb az árfolyam. A kormányzó Konzervatív Párt élén álló új miniszterelnök, Boris Johnson határozott álláspontja, hogy az Egyesült Királyság október 31-én, a Brexit jelenleg érvényes határnapján mindenképp kilép az Európai Unióból, akár sikerül megállapodásra jutni a közösséggel, akár nem. A vállalkozások azonban attól tartanak, hogy a rendezetlen kiválás fennakadásokhoz vezetne a kikötőkben, növelve ezzel az importtermékek árát.

.