Sorban állnak a vállalkozások a hitelért

MTI

2020.10.07. 14:57

Az elmúlt három hónapban több mint ezer vállalkozás 120 milliárd forintot meghaladó hitelkérelmet nyújtott be.

Az idén is terv feletti hitelezési tevékenységet folytat a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a visszatérítendő uniós forrásokat közvetítő MFB Pontok hálózat a tavalyi rekordösszegű uniós hitelfolyósítást eredményező év után - közölte az MFB szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint a márciustól fennálló járványhelyzet nehézségei ellenére a 2020-as folyósítás számaiban már meghaladta a 2018-as teljes éves kihelyezést, időarányosan pedig több mint 20 milliárd forinttal túlteljesíti 2019 azonos időszakának kihelyezési számait is. A 2014-2020-as EU programozási időszakban elérhető uniós hitelek 91 százalékát lefedik a befogadott kérelmek, 57 százalékát pedig már folyósította az MFB. A 2014-2020-as uniós ciklusban az uniós forrású termékek tekintetében az MFB Pontok hálózata eddig mintegy 14 ezer kkv-hitelkérelmet és 25 ezer lakossági kérelmet kezelt.

A kormányzati gazdaságélénkítő intézkedések részeként az MFB 2020 tavaszán több mint 1500 milliárd forint keretösszegű gazdaságélénkítő finanszírozási csomagot jelentett be.

Kiemelték, hogy az elmúlt három hónapban több mint ezer vállalkozás 120 milliárd forintot meghaladó hitelkérelmet nyújtott be a Mikro- és kisvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram (GINOP-8.3.5-18) forrásaira. Tekintettel arra, hogy a program "B" hitelcéljának teljes keretösszegét lefedik a benyújtott kérelmek, ezért szeptember 26-tól az MFB Pontok nem fogadnak be új hiteligénylést erre a hitelcélra.

Ugyanakkor a  beruházási, fejlesztési hitelcélokra igényelhető "A" jelzésű termékváltozat továbbra is elérhető marad, amely a legjobb árazású finanszírozási lehetőséget nyújtja a vállalkozások számára többek között a krízis utáni technológiai versenyre történő felkészüléshez - tették hozzá.

A tájékoztatás alapján az uniós forrású hitelprogram mellett már április 30-tól elérhetők azok a hitel-, tőke- és garanciaprogramok, melyeket az MFB és az MFB Csoport tagvállalatai biztosítanak a hazai vállalkozásoknak a koronavírus járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására és a jövőbe mutató terveik megvalósítására.

A három hitel-, kettő garancia- és négy tőkeprogram a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok számára is célzott módon biztosítja a működés fenntartásához, a munkavállalóik megtartásához, illetve a beruházásaik megvalósításához szükséges forrást. A tőkeprogramok a Hiventures Zrt., illetve piaci alapkezelők, míg a Krízis garanciaprogram a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezelésében érhető el.

Az MFB-nél elérhető egyes hitelprogramokról bővebb információt az MFB weboldalán, illetve országszerte, az MFB Pontok fiókhálózatában kaphatnak az érdeklődők - olvasható a bank közleményében.

.