Itt a lista, melyik adónemből van a legtöbb bevétele az államnak

MTI

2022.03.23. 09:02

A turizmusfejlesztési hozzájárulás viszont szinte eltűnt az adóbevételek közül, akkorát esett az ágazat.

Tovább csökkent az adónemek száma Magyarországon, hét éve még 60, idén 51 adófajtát számoltak össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői.

Az MTI-hez kedden eljuttatott elemzés szerint a tavalyi évhez képest egy adó tűnt el, a szakképzési hozzájárulás. Ezt az adónemet nem beolvasztották a szociális hozzájárulási adóba, megszűnése tényleges tehercsökkenést is jelentett - hívta fel a figyelmet az ügyvédi iroda.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az adónemek száma csak egy a sok adminisztratív teher közül, és nincs egyértelmű összefüggés az adónemek száma és az adminisztráció nehézsége között. Sok adóval is lehet egyszerűen adózni, és a kevés adónem is lehet olyan bonyolult, hogy az komoly fejfájást jelentsen a vállalkozóknak és a magánszemélyeknek, de az kétségtelen, hogy ha egy-egy adónemet kivezetnek, az mindenképpen adminisztrációs könnyebbséget jelent a vállalkozásoknak - tették hozzá.

Az adóbevételi lista csúcsán jelentős elmozdulás tavaly sem történt, változatlanul az általános forgalmi adóból (áfa), a szociális hozzájárulási adóból és a személyi jövedelemadóból származik a legtöbb bevétel. Az áfabevételek az előző évhez képest mintegy 15 százalékkal nőttek tavaly, vagyis az éves GDP-növekedés duplájával. Ez azt jelzi, hogy ismét fehéredhetett a gazdaság, tovább nőtt az áfabehajtás hatékonysága - jelezte elemzésében az iroda.

Mint írják, a Covid-krízis jól látszik a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételein. Míg 2019-ben még mintegy 27 milliárd folyt be ebből az adóból, a veszélyhelyzet miatti könnyítések és közvetetten a vendéglátóipart sújtó krízis miatt 2020-ban csak mintegy 10 milliárd, tavaly pedig már csak 370 millió forint - vélhetően technikai jellegű - bevétel származott az adóból.

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői szerint érdekes trendet mutatnak a regisztrációs adó bevételei is. Míg 2018-ban és 2019-ben 25-25 milliárd származott ebből az adónemből, addig 2020-ban előbb 19,5 milliárdra, majd tavaly 17 milliárd forintra csökkent az ebből származó bevétel. Ez összefügg azzal, hogy az elmúlt két évben az újautó-eladások jelentősen visszaestek.

.