Átadták a kibővített győri repteret

2014.07.03. 19:10

6,6 millió eurós (kb. 2 milliárd forint) beruházással tettek alkalmassá Boeing-737 és Airbus 320 típusú gépek indítására és fogadására.

Átadták a Győrhöz közeli Pér repterét, amelyet mintegy


    "Északnyugat-Magyarország fejlődése a bizonyíték az újraiparosítási politika sikerére" - mondta az eseményen csütörtökön Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti állámtitkára, aki beszédében kitért arra, hogy a regionális reptereknek jelentős a tőkevonzó hatása.

Győri reptér

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b2) és Borkai Zsolt, Győr polgármestere (j2) kezet fognak, miután kiszálltak a polgármester által vezetett repülőgépből a Győrhöz közeli péri repülőtéren 2014. július 3-án. A repülőteret mintegy 5,6 millió eurós beruházással tettek alkalmassá Boeing-737 és Airbus 320 típusú gépek indítására és fogadására. Jobbról Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója, balról  Knáb Erzsébet, az Audi Hungária Motor kft. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

   

 Emlékeztetett: a 2010-es kormányalakítás idején "Magyarország a szakadék szélén állt", az akkor meghozott döntés alapján pedig arra helyezték a hangsúlyt, hogy az országot Európa termelési központjává alakítva, a válságból erősebben kerüljön ki, mint annak kitörésekor volt.


    Kifejtette: a zászlóshajónak kijelölt autóipart illetően, amely mozgásba hozta az országot és egyes régiókat ugrásszerű fejlődésnek indított, az ország a kontinens egyik fellegvárává vált. Hozzátette, az Audinak fontos szerepe van abban, hogy Magyarországon 22 éve nem dolgoztak és fizettek adót annyian, mint napjainkban.


    Elmondta, a kormányzat minden támogatást megad az utasforgalom növelésére, így a légikikötőt üzemeltető társasággal együtt folyamatosan egyeztetnek a Wizz Airrel, hogy a lehető leghamarabb, minél több európai célpontot lehessen elérni ebből a légikikötőből.


    Borkai Zsolt, Győr polgármestere az eseményen azt emelte ki: a kormányzattal és az Audival közösen végigvitt fejlesztés után a város szeretne továbblépni, mivel fontosnak tartják a reptéri személyforgalom fejlesztését.

 


    Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt: az elmúlt tíz évben 165 ezer, csak tavaly 30 ezer utas fordult meg a Győrhöz közeli reptéren. Elmondta: sokkal gazdaságosabban működhetnek azzal, hogy közvetlen légi járat köti össze a várost az Audi ingolstadti központjával. A munkatársak autós szállításához képest évi 120 ezer, a közvetett repüléshez viszonyítva 70 ezer munkaórányi időt takarítanak meg.

Győri reptér


    A korábbi tájékoztatás szerint a péri repülőtéren a fejlesztés részeként 1450-ről 2030 méteresre hosszabbították a harminc méter széles kifutópályát, amelynek két végén száz-százméternyi biztonsági sávot építettek. A gurulóutat tíz és félről tizenöt méteresre szélesítették, új leszállórendszert építettek, bővítették a reptér pályakarbantartó és kiszolgáló kapacitását, valamint hangárt és előteret kapott a légikikötő.


    Az építési munkálatok becsült költsége 4,17 millió euró, a landolási rendszeré pedig 1,4 millió euró volt. Az előrejelzés szerint a kiszolgáló létesítmények 580 ezer euróba kerülhetnek, míg a szükséges berendezések beszerzése 500 ezer eurót igényelhet.

.