A vasútállomások lesznek a vasárnapi plázák?

2015.02.27. 20:49

A GYSEV is várja a multik megkeresését.

Újabb kibúvót találtak a multik.

A MÁV vasúti pályaudvarait eláraszthatják a multik, mert a nyitvatartási tilalom nem vonatkozik a vasútállomásokon működő egységekre – írta kedden a hvg.hu.

A lap értesülései szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény – egyebek mellett – a közforgalmú vasúti pályaudvarok területén működő üzleteket sem érinti. Így kézenfekvőnek tűnik, hogy a pályaudvarokon eddig nem nagyon tolakodó, ismert áruházláncok nagy erőkkel jelennek majd meg a vasútállomásokon.

A vasúttársaság kezelésében nagyon sok ingatlan van, ezek jelentős része közforgalmú, ahol bérlőként találhatnak helyet a nyitva tartásra folyamatosan megoldást kereső kiskereskedelmi üzletek.

A pályaudvari nyitás jó ötletnek tűnhet a hálózatok számára egyrészt a vasárnapi zárva tartás kikerülése, másrészt a jelentős forgalom miatt. Ráadásul a legtöbb pályaudvaron megtalálható a kiskereskedelmi szempontból kívánt területnagyság.

A hvg.hu szerint a MÁV Zrt. nyitott az együttműködésre, sőt keresik azt, s a multik is élnek majd a lehetőséggel kedvező ajánlat esetén. A hiperek pályaudvari nyitása persze nem megy egyik napról a másikra, fel kell mérni a szóba jöhető ingatlanokat, ezek állapotát, a szükséges beruházások, átalakítások, felújítások költségeit – írják.

A témával kapcsolatban megkerestük Rázó Lászlót, a GYSEV Zrt. sajtószóvivőjét, többek között azt kérdezve tőle, hogy üzemelnek-e jelenleg a GYSEV-állomások közelében olyan üzletek, melyek nyitva tarthatnak majd vasárnaponként, illetve  érkezett-e ezzel kapcsolatban mostanában érdeklődés valamelyik üzletlánc részéről?

A szombathelyi vasútállomáson a közelmúltban kormányablak nyílt

A szombathelyi vasútállomáson a közelmúltban kormányablak nyílt

Rázó Lászlótól azt a választ kaptuk, hogy A GYSEV Zrt. nagyobb vasútállomásain, például Sopronban Körmenden és Szombathelyen üzemelnek olyan vendéglátással foglalkodó kereskedelmi egységek, amelyek a jogszabály életbe lépése után is nyitva tarthatnak vasárnap.

A GYSEV a Máv Zrt.-hez hasonlóan szintén nyitott egy esetleges multikkal való együttműködésre, de egyelőre nem érkezett hozzájuk konkrét megkeresés - közölte a szóvivő.

Sopronban egyébként az állomás épületében rövidesen szolgáltató-központ nyílik. Ez kisebb, 25-50 négyzetméter alapterületű kereskedelmi, elsősorban szolgáltató-jellegű üzlethelyiségekből áll majd, amelyekre szintén nem vonatkozik a kötelező vasárnapi zárva tartás – tudtuk meg.

A HVG cikkét itt olvashatja.

.