Hirdetés

Hallgatói fórumot tartottak Szombathelyen

2012.12.19. 23:06

A hallgatók írásban szeretnék látni a kormányzati ígéreteket.

Hirdetés

Hallgatói fórumot tartottak a felsőoktatás tervezett átalakítása miatt szerdán Szombathelyen, a rendezvényen a felszólalók azt hangoztatták, hogy mielőbb írásban szeretnék látni a kormányzati ígéreteket.

    Hurtik Péter, a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ Hallgatói Önkormányzatának elnöke a mintegy százötven egyetemista és középiskolás előtt azt mondta: a diákoknak érdemes volt fölemelniük a szavukat, érdemes volt ebben a hidegben kimenniük az utcára, nemtetszésüket kifejezni, de ezzel csak egy lépést tettek az úton a jó irányba.

    Közölte: mielőbb írásban szeretnék látni a legalább 55 ezer államilag finanszírozott hallgatói helyre és a felsőoktatás finanszírozásának javítására tett kormányzati ígéreteket, és sok függ attól is, hogy a miniszter hogyan határozza meg a ponthatárokat.

    A diákok egyelőre bizalmatlanok, hiszen a feltételeket, követelményeket úgy is meg lehet szabni, hogy azt csak kevesen tudják teljesíteni - fűzte hozzá.

    A Nyugat-magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke úgy fogalmazott: napok óta olyan kommunikáció zajlik, amelynek elsődleges célja, hogy a diákok vonuljanak vissza az utcákról, ne legyenek országszerte demonstrációk.

    Gáspár Gergely szerint a kormányzat ígéretei mögött nincsenek olyan konkrét számok, amelyeket a diákok biztosra tudnának venni. Emlékeztetett: a kormány azután tett ígéretet a felsőoktatás finanszírozásának növelésére, hogy elfogadta a jövő évi költségvetést.

    "Három nap alatt kihoztak egy felsőoktatási koncepciót, amelyről azt hiszik, hogy le tudnak minket kenyerezni, de ne dőljünk be ezeknek a dolgoknak, csak akkor fogjuk ezeket elfogadni, ha írásban lesznek" - mondta Gáspár Gergely.

    Úgy fogalmazott: a kormány láthatóan nem akar engedni a hallgatói szerződésre vonatkozó elképzelésből, még mindig nem állt el attól, hogy erőszakkal, "zsarolással" vegye rá a hallgatókat arra, hogy itt maradjanak az országban, ugyanakkor nem tudja biztosítani azt a jövőképet, amelyet a mai hallgatók joggal elvárhatnának.