Halloween-lázban ég Bécs

2012.10.30. 16:34

Minden harmadik bécsi csatlakozik valamilyen formában az ünnephez.

Nagy erőkkel készülnek a bécsiek a Halloweenre, az ünnep alkalmából sokan vásárolnak édességeket, dekorációt és főleg tököt a töklámpásokhoz. Az osztrák főváros gazdasága idén 11,2 millió eurós forgalomnak örülhet.

Halloween-lázban ég az osztrák főváros, ahol a Wirtschaftskammer Wien (Gazdasági Kamara) felmérése szerint majdnem minden harmadik bécsi csatlakozik majd valamilyen formában az ünnephez. A házát, lakását a bécsiek 15 százaléka díszíti fel az alkalomhoz illően, beöltözni pedig minden tizedik fog. A legtöbben családi vagy baráti buliban töltik október 31. éjszakáját, házról házra járva a bécsiek 3 százaléka gyűjt majd édességet.

Az egyre inkább hagyománnyá váló ünnep alkalmából az osztrák főváros lakói összesen 11,2 millió eurót adnak ki, egy bécsi átlagosan 28 eurót költ Halloweenre. A bevásárlólista élén az édességek szerepelnek (73%), de sokan vásárolnak dekorációt (35%) és tököt is (27%). Az ünnepre készülők 22 százaléka vesz vagy kölcsönöz valamilyen jelmezt, vicces termékeket pedig 16 százalékuk vásárol majd. Ilyenkor kelendőek a Halloween-mintás élelmiszerek is: a megkérdezettek 18 százaléka tesz majd halálfejes kekszet vagy töklámpás-mintával díszített édességeket az asztalra.

De nemcsak a bécsiek, a Schönbrunni Állatkert lakói is nagyon szeretik ezt az ünnepet, ugyanis ilyenkor – budapesti társaikhoz hasonlóan – töklámpásba kapják a csemegét. Ráadásul az  elefántoknak a gyerekek készíthetik el az alma- és répadarabokkal töltött tököt, majd megleshetik, ahogy vastagbőrű kedvenceik befalják a nassot. A pofácskája mintázata miatt halálfejes majomnak is nevezett mókusmajmoknak pedig még jelmezt sem kell viselniük, így is tökéletesen passzolnak az alkalomhoz.
.