Hirdetés

Háremet tartó férfit vettek őrizetbe Izraelben: 17 asszonya volt

2010.01.14. 20:06

Az izraeli rendőrség letartóztatott egy embert, aki szektaszerű háremet tartott fenn és az azt alkotó nőknek több tucat gyermeket nemzett: a férfit rabszolgatartás, nemi erőszak és vérfertőzés gyanújával vették őrizetbe.

Hirdetés

A rendőrség csütörtöki közlése szerint Goel Racon 17 nőt tartott Tel-Aviv térségének három lakásában, csaknem feltétlen engedelmességre kényszerítve őket. Miki Rozenfeld szóvivő szerint Raconnak az asszonyoktól 37 gyermeke született - ezek közül egyeseket már saját lányainak nemzett.

A 60 év körül járó, ősz hajfürtöket viselő, bozontos fehér szakállú, magát gyógyítónak nevező férfi elvette a nők pénzét és ha megpróbáltak szembeszegülni vele, megbüntette őket. Racon ellen a hatóságok már korábban is vizsgálatot folytattak, de nem találtak elég bizonyítékot a vádemeléshez. Most az emberkereskedelem ellen hozott új törvény alapján rabszolgatartással vádolják - közölte a szóvivő.
Az izraeli Channel 10 tévécsatorna már tavaly dokumentumfilmet mutatott be a férfiről. A film szerint lakásaiban 32 nőt és 89 gyermeket tartott. A hatóságok vizsgálják, hogy további személyek összefüggésbe hozhatók-e az üggyel.

A tévéfilmben bemutatott nők közül többnek a bőrére Racon nevét és csaknem angyali pózban ábrázolt arcát tetoválták. A gyerekek közül soknak a neve tartalmazta az apa keresztnevét. A férfi a filmen azt mondta, hogy a nők szabad akaratukból élnek vele és fotókat mutatott, amelyeken az asszonyok a haját fésülték és enni adtak neki. A filmen megszólaltatott egyes nők azt mondták, hogy a férfi nehéz helyzetből mentette ki őket.

Racont, akinek vezetékneve héberül megmentőt jelent, egy tel-avivi börtönben tartják, ügyének első tárgyalását január 24-re tűzték ki. Ügyvédje szerint a férfi minden vádat visszautasít, azt mondja, hogy a nőket nem tartotta akaratuk ellenére fogva és azok önszántukból közösültek vele. Slomzion Gabai szerint védence "más lehet, de nem bűnöző".

A gyerekeket karitatív szervezeteknek adták át a hatóságok, a nők egy részét pedig szabadon bocsátották.

Az egyik háromszobás lakásban 10 nő élt 16 gyerekkel. A férfi minden egyes lakása lerobbant, sötét és piszkos volt a rendőrségi szóvivő szerint. A nőket és a gyerekeket egy másik lakásból megfigyelőkamera révén követte Racon. Ebben a második lakásban szeretkezett a nőkkel, akik közül egyesek saját lányai voltak.

"Áldozatai nem fogták fel teljesen a helyzetüket, nem is tudták, mit jelent a szabadság" - magyarázta Miki Rozenfeld. A nők dolgoztak és keresetüket átadták fogvatartójuknak, aki szigorú szabályokat kényszerített áldozataira. Így például tilos volt telefonálniuk az ő személyes engedélye nélkül. Ha valamiben nem engedelmeskedtek neki, bírságot szabott ki, ami akár 50 ezer forintnak megfelelő összeg is lehetett.
A háremtulajdonost azt követően tartóztatták le, hogy három nő panaszt tett ellene a hatóságoknál.
 

.