4+1 tipp: így készíthet ételcsodákat habszifonnal (kvízzel)

Cikkünk végén: Teszteld, hogy te vagy-e a konyhafőnök!

2017.04.14. 19:09

Ha valami újdonságra, nem megszokottra vágyik, vegye elő a habszifont.

1960-ban kezdődött Répcelakon az akkori Szénsavtermelő Vállalatnál a patrongyártás, így valószínűleg egy Vas megyeinek sem kell bemutatni a Liss Kft.-t. Bevalljuk, mi meglehetősen ritkán kattintunk a cég honlapjára - gyanítjuk, ezzel nem vagyunk egyedül -, de a közelmúltban egy hír kapcsán megtettük, így akadtunk rá a Receptek menüpontra, amely felkeltette az érdeklődésünket. Ugyanis szép fotókkal illusztrált, egyszerű, de modern recepteket találtunk, négy kategóriába (előételek, levesek, főételek, desszertek) gyűjtve.

A receptekben egy valami közös: mindegyiknek fontos része valamilyen hab, amelyet habpatronnal készíthetünk el. Ezzel pedig olyan pluszt adhatunk az étkeknek, amely kiemeli őket a megszokott ételek közül. Van itt például szárnyasmájhab töltött tojáshoz, sárgaborsószósz zöldséges sertéstekerccsel, vagy éppen citrus teahab trópusi gyümölcssalátával. Mi az alábbiakban négy plusz egy receptet választottunk ki; egy egész menüsort. Természetesen cikkünk végén azt is közöljük, hol találják meg az összes receptet. Két nappal húsvét előtt bőven van idő beszerezni a hozzávalókat - és valamelyiket akár rögtön ki is lehet próbálni. (Nem tévedés, a receptek csak a habok elkészítésének módját tartalmazzák.)

Előétel: Camembert hab barna toastkenyéren

Hideg előételekhez, salátákhoz, toasthoz, kenyércsipszhez, sós kekszhez ajánljuk ínyenceknek.

Hozzávalók:

  • 0,5 literes habszifon
  • 1 db habpatron
  • 100 g érett Camembert sajt
  • 300 ml tejszín
  • fél fej vöröshagyma
  • őrölt bors

Elkészítés:

A vöröshagymát lereszeljük, sózzuk, rövid ideig állni hagyjuk. A levét leszűrjük amit a többi hozzávalóval összeturmixolunk. Ha túl sűrű, kevés tejszínt adjunk hozzá, amíg a sűrűn folyó állagot el nem éri. Fakanállal keverjük össze, ne turmixoljuk, mert tovább sűrűsödik. Habszifonban habosítjuk. Tálalás előtt 15-20 alkalommal rázzuk meg a szifont.

Leves: Rumos narancshab gesztenyekrémleveshez

Nagyon finom borleveshez, gyümölcsleveshez.

Hozzávalók:

  • 0,5 literes habszifon
  • 1 db habpatron
  • 2 tojásfehérje
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 narancs szűrt leve
  • 1 evőkanál rum
  • csipet gyömbérpor

Elkészítés:

A hozzávalókat habszifonba töltjük, rácsavarjuk a fejet, alaposan összerázzuk. Patron segítségével habosítunk. Tálalás előtt többször, erőteljes mozdulatokkal megrázzuk a szifont, ha nem elég kemény a hab, mindezt ismételjük meg.

Főétel: Sütőtökszósz hátszínnel, párolt gyümölcsökkel

Natúr rostonsültek mellé különleges, bársonyos ízű mártás.

Hozzávalók:

  • 0,5 literes habszifon
  • 1 db habpatron
  • 300 g hámozott sütőtök
  • 100 ml húsleves
  • 100 ml tejszín
  • 30 g vaj
  • őrölt zöldbors
  • őrölt gyömbér
  • só, ízlés szerint

Elkészítés:

A sütőtököt apró darabokra vágjuk, vajon pár percig pirítjuk, majd felöntjük húslevessel, és készre pároljuk. Mixerrel pépesítjük, ízlés szerint fűszerezzük. Habszifonba töltjük, és patron becsavarásával a mártást habosítjuk. Mielőtt tálalnánk, 8-10 mozdulattal rázzuk meg a szifont, majd a kívánt étel mellé nyomjuk a habot. A maximális gasztronómiai élvezet kedvéért fogyasszuk azonnal.

Desszert: Szabolcsi krém muffinnal

Önállóan is fogyasztható, de ízlésünk szerint tálalhatjuk süteményekhez, gyümölcsökhöz.

Hozzávalók:

  • 0,5 literes habszifon
  • 1 db habpatron
  • 400 ml tejszín
  • 2 db nagyobb alma
  • 3 evőkanál akácméz
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 g dió

Elkészítés:

A meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és porcelán tálba helyezzük, rácsurgatjuk a mézzel elkevert citromlevet. Megszórjuk darált dióval, reszelt citromhéjjal, és egy órát hagyjuk állni. Ekkor a levét lecsurgatjuk, és habszifonban készített tejszínhabbal lazán elkeverjük. Közvetlenül fogyasztás előtt keverjük össze a gyümölcsöt a tejszínhabbal.

+1: Vitaminkoktél

Hozzávalók:

  • 200 ml ananászlé
  • 200 ml grapefruit-lé
  • 100 ml tejszín
  • 1-2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, és habszifonba töltjük. Becsavarjuk a patront, tálalás előtt pár erőteljes mozdulattal rázzuk össze a szifon tartalmát. Közvetlen fogyasztás előtt engedjük ki a szifonból a koktélt, és az italt azonnal fogyasszuk.
Szervírozásnál kiskanalat is adjunk a habos italok mellé, hogy a koktélok habját is el tudjuk fogyasztani.

Ha kíváncsi a többi habos receptre is, akkor csak ide kell kattintania.

A receptek és a fotók forrása: liss.hu


 

 

.