Ha valami újdonságra, nem megszokottra vágyik, vegye elő a habszifont.
1960-ban kezdődött Répcelakon az akkori Szénsavtermelő Vállalatnál a patrongyártás, így valószínűleg egy Vas megyeinek sem kell bemutatni a Liss Kft.-t. Bevalljuk, mi meglehetősen ritkán kattintunk a cég honlapjára - gyanítjuk, ezzel nem vagyunk egyedül -, de a közelmúltban egy hír kapcsán megtettük, így akadtunk rá a Receptek menüpontra, amely felkeltette az érdeklődésünket. Ugyanis szép fotókkal illusztrált, egyszerű, de modern recepteket találtunk, négy kategóriába (előételek, levesek, főételek, desszertek) gyűjtve.
A receptekben egy valami közös: mindegyiknek fontos része valamilyen hab, amelyet habpatronnal készíthetünk el. Ezzel pedig olyan pluszt adhatunk az étkeknek, amely kiemeli őket a megszokott ételek közül. Van itt például szárnyasmájhab töltött tojáshoz, sárgaborsószósz zöldséges sertéstekerccsel, vagy éppen citrus teahab trópusi gyümölcssalátával. Mi az alábbiakban négy plusz egy receptet választottunk ki; egy egész menüsort. Természetesen cikkünk végén azt is közöljük, hol találják meg az összes receptet. Két nappal húsvét előtt bőven van idő beszerezni a hozzávalókat - és valamelyiket akár rögtön ki is lehet próbálni. (Nem tévedés, a receptek csak a habok elkészítésének módját tartalmazzák.)
Előétel: Camembert hab barna toastkenyéren
Hideg előételekhez, salátákhoz, toasthoz, kenyércsipszhez, sós kekszhez ajánljuk ínyenceknek.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A vöröshagymát lereszeljük, sózzuk, rövid ideig állni hagyjuk. A levét leszűrjük amit a többi hozzávalóval összeturmixolunk. Ha túl sűrű, kevés tejszínt adjunk hozzá, amíg a sűrűn folyó állagot el nem éri. Fakanállal keverjük össze, ne turmixoljuk, mert tovább sűrűsödik. Habszifonban habosítjuk. Tálalás előtt 15-20 alkalommal rázzuk meg a szifont.
Leves: Rumos narancshab gesztenyekrémleveshez
Nagyon finom borleveshez, gyümölcsleveshez.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókat habszifonba töltjük, rácsavarjuk a fejet, alaposan összerázzuk. Patron segítségével habosítunk. Tálalás előtt többször, erőteljes mozdulatokkal megrázzuk a szifont, ha nem elég kemény a hab, mindezt ismételjük meg.
Főétel: Sütőtökszósz hátszínnel, párolt gyümölcsökkel
Natúr rostonsültek mellé különleges, bársonyos ízű mártás.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A sütőtököt apró darabokra vágjuk, vajon pár percig pirítjuk, majd felöntjük húslevessel, és készre pároljuk. Mixerrel pépesítjük, ízlés szerint fűszerezzük. Habszifonba töltjük, és patron becsavarásával a mártást habosítjuk. Mielőtt tálalnánk, 8-10 mozdulattal rázzuk meg a szifont, majd a kívánt étel mellé nyomjuk a habot. A maximális gasztronómiai élvezet kedvéért fogyasszuk azonnal.
Desszert: Szabolcsi krém muffinnal
Önállóan is fogyasztható, de ízlésünk szerint tálalhatjuk süteményekhez, gyümölcsökhöz.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és porcelán tálba helyezzük, rácsurgatjuk a mézzel elkevert citromlevet. Megszórjuk darált dióval, reszelt citromhéjjal, és egy órát hagyjuk állni. Ekkor a levét lecsurgatjuk, és habszifonban készített tejszínhabbal lazán elkeverjük. Közvetlenül fogyasztás előtt keverjük össze a gyümölcsöt a tejszínhabbal.
+1: Vitaminkoktél
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és habszifonba töltjük. Becsavarjuk a patront, tálalás előtt pár erőteljes mozdulattal rázzuk össze a szifon tartalmát. Közvetlen fogyasztás előtt engedjük ki a szifonból a koktélt, és az italt azonnal fogyasszuk.
Szervírozásnál kiskanalat is adjunk a habos italok mellé, hogy a koktélok habját is el tudjuk fogyasztani.
Ha kíváncsi a többi habos receptre is, akkor csak ide kell kattintania.
A receptek és a fotók forrása: liss.hu