Szentgotthárd: veszélyes. Szombathely: szmogriadó tájékoztatási fokozata (Frissítve!)

Szombathelyen csütörtökön a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el

2017.02.02. 10:13

Budapesten és számos más településen már elfogadható a levegőminőség, de még mindig vannak települések, ahol veszélyes szintű a légszennyezettség.

Illusztráció. Fotó: Czeglédy Zsolt (MTI)

A magas szállópor-koncentráció miatt csütörtökön már a települések többségét - köztük a fővárost - az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel jelölték az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén.

Keleten és nyugaton magasabb a légszennyezettség. Továbbra is veszélyes a levegő minősége Miskolcon, Sajószentpéteren és Szengotthárdon. Nyíregyháza, Oszlár, Putnok, Sopron, Szombathely és Ajka levegőjét egészségtelennek minősítették, Mosonmagyaróvár, Győr, Debrecen, Hernádszurdok és Kazincbarcika levegője kifogásolt.

A szombathelyi önkormányzat csütörtök délutáni tájékoztatása

A Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály Környezetvédelmi Mérőközpont 2016. február 2-i tájékoztatása alapján Szombathely város területén 2017. január 31-én és február 1-én a szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75μg/m3).

A szállópor PM10 koncentrációja 2017. január 31-én 99 μg/m³, 2017. február 1-én 98 μg/m³ volt.

A levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14) VM rendelet alapján szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el.

Lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, valamint tilos a hulladék nyílt téri égetése. Lehetőségükhöz mérten kerüljék az egyéni gépjárműhasználatot, különösen a legszennyezőbb gépjárművek üzembentartói.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését illetve túllépését jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja tekintetében, és amelynél a lakosság azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges.

Az egészségügyi hatást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A porrészecskék hordozhatnak baktériumokat, vírusokat, melyek a szervezetbe könnyebben bejuthatnak. A por belélegzése kiújíthatja a légzőszervi betegségek tüneteit és súlyosbíthatja a betegek állapotát. Egészséges szervezet esetén is csökkenhet a tüdő ellenálló-képessége a fertőzésekkel szemben.

A por részecskéi sértik a szem kötőhártyáját, ingerli a felső és alsó légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd rövidtávon gyulladást okozhat.

Különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, idősek és gyermekek és a terhes anyák. A veszélyeztetettek körébe tartozók kerüljék a szellőztetést, valamint a szabadban tartózkodást.

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat http://www.levegominoseg.hu/ internetes oldalán.

 

 

.