Családiasabb környezetben helyeznének el hetvenkét fogyatékkal élő Vas megyei embert

2017.03.20. 19:38

Hetvenkét mozgássérült, látássérült és értelmi fogyatékkal élő ember számára alakítanának ki a jelenlegi intézményi kereteknél családiasabb elhelyezést Szombathelyen, illetve a vasi megyeszékhelyhez közeli Táplánszentkereszten - ismertette hétfőn a vasi községben tartott lakossági fórumon a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltségének igazgatója.

Huszár Lilla elmondta: elképzeléseik szerint hat, egyenként kétszáz négyzetméteres, amerikai konyhás, hat hálószobás családi házat építenének 630 millió forintos pályázati támogatásból; kettőt Szombathelyen, négyet pedig Táplánszentkereszten, a Vas Megyei Idősek Otthona kastélykertjében.

Illusztráció. Fotó: Pixabay

A fejlesztéssel a szombathelyi Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet valamennyi fogyatékkal élő lakójának életfeltételei javulhatnak, számukra olyan ellátás nyújtható, amely jobban megfelel az Európai Unió által támasztott követelményeknek - hangsúlyozta az igazgató.

Hozzátette: a Táplánszentkereszten felépíteni tervezett négy házban 28 látássérült és 20 mozgássérült lakhatását oldanák meg, de 2018 végéig megépülne terveik szerint egy szolgáltatóház is, amelyben a bentlakók nappali ellátását és foglalkoztatását is megoldanák.

A beruházással 8-10 új munkahelyet teremtenek, idősgondozókra, ápolókra lesz szükségük, akiknek képzésére is lehetőség nyílik.

.