Nézzen be a Szombathelyen most átadott Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontba

2017.05.16. 08:43

Ünnepélyes keretek között adták át hétfőn a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontot Szombathelyen, amely a Szent Márton-év keretében részben felújított, részben újjáépített püspöki palotában kapott helyet, ezzel pedig a barokk stílusú épület a nagyközönség számára is látogathatóvá vált.

Az ünnepségen először leleplezték  az épület északi falán a papi hivatásáért mártírhalált is vállaló Brenner János egykori rábakethelyi káplán domborművét, Veres Gábor helyi szobrászművész alkotását.

Ezután Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke áldotta meg a domborművet és az új egyházi intézményt, amelyet a kormány nevében Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár adott át.

Hangsúlyozta: a Szent Márton-év kapcsán megújított egyházi épületek a fizikai és lelki építkezést egyaránt szolgálják.

Az államtitkár elmondta, hogy történelmi léptékű építkezések indultak és részben be is fejeződtek Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából Szombathelyen.

Megújult a székesegyház, az előtte lévő Mindszenty-tér, az egyházmegyei kollégium tetőzete, a püspöki palota épülete, a Szent Márton-templom, de megújult a Savaria Múzeum homlokzata, megszépül a Romkert sétány, a Berzsenyi tér és környéke is - sorolta.

Hozzátette: köszönhető mindez az egyház, az önkormányzat és a kormány összefogásának.

Kitért arra, voltak akik kétkedve fogadták, amikor bejelentették a fejlesztések tervét, és voltak olyanok is, akik értelmetlennek gondolták a sok beruházást, de azóta már nyilvánvalóvá vált, hogy azok az egész közösséget, a hívőket és a nem hívőket egyaránt szolgálják.

Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a székesegyház és a püspöki palota felújítása és újjáépítése messze meghaladta az egyházmegye anyagi lehetőségeit, így az sokáig csak álom volt.

Emlékeztetett arra, hogy a 1945. március 4-én mindkettőt bombatalálat érte, az épületek pedig napjainkig magukon hordozták a második világháború emlékét, ezt a sebet sikerült "begyógyítani" az építkezéssel.

Szólt arról is, hogy a Szombathelyi Egyházmegyének számos olyan értéke van - egyházmegyei könyvtárban, levéltárban, az egyházmegyei kincstár és múzeumban -, amelyet meg szeretnének mutatni, de amelyeknek bemutatása méltó környezetet kívánt.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Galéria

.