Szombathelyi közgyűlés: napirend előtti adok-kapok a Czeglédy-ügyről (frissítve)

2017.06.15. 11:55

Ezúttal is a napirend előtti felszólalásokkal kezdődött az aktuális szombathelyi közgyűlés, aminek nagy részében természetesen a Czeglédy-ügyről volt szó. Frissítés: az MSZP-DK-Együtt - Éjen Szombathely! frakció a közgyűlés szünetében rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, a bíróság pedig elrendelte a politikus előzetes letartóztatását.

A szocialista frakcióvezető őrizetbe vételéről legutóbb csütörtök reggel írtunk, a legújabb információkat itt találja

A közgyűlésen köszöntője után Puskás Tivadar polgármester úgy fogalmazott, hogy a testület tagjai eggyel kevesebben vannak, mert Czeglédy Csaba „a rendőrség vendégszeretét élvezi”, ám megilleti az ártatlanság vélelme, ezért arra kért mindenkit, hogy „emelkedjen felül sok mindenen”.

Ipkovich György, a baloldali frakció tagja emlékeztetett: az iskolaszövetkezetek ügyében 2015 óta tart az eljárás, de eddig nem született elmarasztaló határozat. Most viszont, a választási kampány küszöbén „kicsit vadnyugati módszerekkel” esküvője előtt néhány nappal „Szegedre vitték” Czeglédy Csabát.

A helyi szocialista frakció álláspontja az, hogy a frakcióvezető ügye egy újabb nokiás dobozos ügy, hiszen – utalt a megyei napilap csütörtöki címlapjára – most lehet nagy felháborodást keltő újságcikkeket írni, majd ha évek múlva – ügyvédi tapasztalata szerint az efféle ügyek legalább öt évig tartanak – születik egy felmentő ítélet, akkor már az már senkit nem fog érdekelni. Természetesen a párt helyi szervezete megindítja az ilyenkor szokásos etikai eljárást. 

Archív. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Ipkovich úgy vélekedett, Czeglédy kiiktatásával az a cél, hogy Hende Csaba kampányát „tehermentesítsék”, ezért a frakcióvezető őrizetbe vételét a frakció nem büntetőügyként kezeli, hanem a választási kampány részének tekinti, amellyel szerinte a hatalmon lévők azt akarják megmutatni, hogy bárkivel bármit megtehetnek. A frakció kiáll Czeglédy Csaba mellett – hangsúlyozta a képviselő.

Ipkovich hangsúlyozta, a baloldali frakció ezután is „figyelni fogja” a szombathelyi nagyberuházásokat és ingatlan-leértékeléseket. A politikus az épülő Haladás-stadiont 15 milliárdos ponyvás szekérnek nevezve elmondta, Czeglédy, a beruházást végző cég felügyelő bizottságának (feb) elnöke nélkül is fel fogják tenni a városvezetésnek a kínos kérdéseket. Például azt, hogy a beruházás a pályázati és közbeszerzési kiírásban szereplő módon valósult-e meg, azokat a gépészeti elemeket építették-e be a létesítménybe, amelyek ezekben szerepeltek, vagy jóval olcsóbbakat?

A közgyűlésen ezúttal jelen lévő Hende Csaba országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, alaptalan, lealacsonyító vádaskodással illették személyét, ezért szólal fel. Felhívta Ipkovich György figyelmét arra, hogy hivatali visszaélés vádját fogalmazta meg és koncepciós eljárást emleget, mert szerinte ő fél a szocialista kampányfőnöktől. 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben is Czeglédy állt a helyi MSZP kampánycsapatának élén, a párt jelöltje mégis vereséget szenvedett tőle – emlékeztetett.

Majd felidézte: ő maga javasolta, hogy a stadionberuházás feb-elnökét az ellenzéki frakció delegálja. Hende elmondta, ő nem hallott az eltelt években arról, hogy a beruházással kapcsolatban bármiféle szabálytalanság vagy törvénytelenség történt volna, de ha Ipkovich György rendelkezik erre vonatkozó információkkal, akkor tegyen feljelentést. Ez – mutatott rá Hende – kötelessége is, máskülönben ő követ el törvénysértést.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai kísérik Czeglédy Csaba ügyvédet, a baloldal szombathelyi városi képviselőjét (k) a Szegedi Járásbíróságon 2017. június 15-én. A bíróság elrendelte egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, többmilliárd forintos adócsalással gyanúsított bűnszervezet kilenc tagja, köztük Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Bugány János

Nemény András baloldali képviselő szerint nem volt korrekt, hogy Hende felszólalt, hiszen – számos fideszes politikushoz hasonlóan - pert vesztett Czeglédyvel szemben, és ha valaki, akkor Hendének tudnia kell, milyen az, amikor ártatlanul vádolják valamivel, hiszen az egyik hozzátartozójával is ez történt.

Nemény kifejtette: ők nem vádaskodnak, de szerintük az szembetűnő, hogy amíg a például fideszes politikusok „védett személyek”, az ellenzéki képviselők ellen „bármikor lehet eljárást indítani”. És mivel a jogállamiság megszűnt Magyarországon, jelenleg nem lehet tudni, mi lesz a következő lépés Czeglédy ügyében.

A jobbikos Balassa Péter szerint ma új időszámítás kezdődött, és a párt azon dolgozik, hogy a rogánok és a habonyok is Czeglédy sorsára jussanak.

Ipkovich György újra szót kért, és elmondta, úgy tudja, a Haladás-stadion átadási határidejét a beruházást végző cég ügyvezetője a közgyűlés jóváhagyása nélkül ötven nappal meghosszabbította, ami körülbelül másfél milliárd forint veszteséget jelent a városnak. Ha kiderül, hogy ezért ki a felelős, azonnal megteszi a feljelentést – mondta.  Az erről szóló napirendi javaslatot a közgyűlési többség elutasította.

A közgyűlés ezt követően zárt üléssel folytatódott.


Frissítés

Czeglédy Csaba ügyvéd, a baloldal szombathelyi városi képviselője (j) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai őrizetében várakozik a Szegedi Járásbíróságon 2017. június 15-én. MTI Fotó: Bugány János     

Az MSZP-DK-Együtt - Éjen Szombathely! frakció a közgyűlés szünetében rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ezen Ipkovich György már úgy fogalmazott: követelik Czeglédy Csaba azonnali szabadon bocsájtását.

A politikus egyértelműen politikai indíttatásúnak nevezte a frakcióvezető őrizetbe vételét, szavai szerint meg vannak győződve az ártatlanságáról és amint fogalmazott, a teljes frakció egy emberként áll ki mellette.

Hozzátette: meggyőződésük az is, hogy a Botka László miniszterelnök-jelölt kérésére hamarosan meginduló etikai eljárás negatív eredménnyel fog zárulni.

Kijelentette: "Jól mutatja, hogy az eljárás szerintük nem csupán törvénytelen, de cinikus is, hiszen valakit a kitűzött esküvője előtt néhány nappal elhurcolni, lakóhelyétől messze Szegeden fogdába zárni, még a mai világban is szokatlan és felháborító megoldás."

Kérdésre válaszolva Ipkovich György közölte: a közgyűlés elutasította, hogy vegyék napirendre és tárgyalják meg a Haladás-stadion körüli anomáliákat, ezért szerintük alapos a gyanú arra, hogy az önkormányzatot megkárosították. Arra nem adott egyértelmű választ, hogy tesznek-e az ügyben feljelentést.

Elrendelte Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója csütörtökön - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

(MTI)

.