Homokzsákokat töltenek a Gyöngyös és az Aranypatak mellett (fotóval)

2014.05.16. 12:28

A folyamatos esőzés hatására megemelkedett a Gyöngyös, az Arany-patak és a Perint vízszintje, ezért a lakott területek védelme érdekében több patakparti településen folytatnak megelőző védekezést a helyi lakosok - adta hírül a Vas Megyei Katasztrófavédelem.

Bucsu, Sé, Perenye, és Kőszeg településeken is homokzsákokat töltenek, és nyúlgátat építenek, annak érdekében, hogy megelőzzék, hogy lakott területeket, illetve házakat öntsön el a víz. 

 

A településeken folyamatos figyelőszolgálatot látnak el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyszíni műveletirányító tisztjei, és irányítják a megelőző védekezési munkákat. 

Az Arany-patak áradása miatt Búcsúban, a Rohonczi utcában homokzsákokkal vettek körbe egy lakóházat, megvédve ezzel az épületet és lakóit a víztől. A megyei katasztrófavédelem 3000 homokzsákot biztosított a településnek a további védekezéshez. Szintén 3000-3000 homokzsákot szállítottak Sébe, illetve Perenyébe, ahol az Arany-patak és a Perint vízszintemelkedése miatt megelőző jelleggel építenek védművet. 

Kőszegen a városgondnokság is felkészült az esetleges védekezésre, értesítette a lakosokat a várható árról, és homokot biztosított a védműépítéshez. A Hatházaknál három lakóházat veszélyeztetett a medréből kilépő Gyöngyös, így lakóik ideiglenesen elhagyták otthonukat, öten rokonoknál szálltak meg, öt lakó részére pedig az önkormányzat biztosított átmeneti szállást.

A kőszegi önkormányzati tűzoltók és a városgondnokság átvágták az úttestet, ezzel megakadályozták, hogy a víz elérje a lakóházakat. A településen 10:45-től a helyi katasztrófavédelmi operatív törzs is megkezdte működését.

Fotó: Görömbölyi Róbert tű. hdgy., Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Galéria

.