Péntekre megérkezik a hidegfront - Öt megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Várható időjárás

met.hu/alon.hu - Időjárás

2024.05.17. 01:27

Az egész országra figyelmeztetést aftak ki.

Májusi eső aranyat ér, tartja a mondás. Éjszaka hidegfront csapadékzónája érkezik, amely péntek estig sokfelé okoz esőt, záport, zivatart. A hétvége első részében csökken a csapadékhajlam, de vasárnap már elszórtan, hétfőn több helyen alakulhat ki zápor, zivatar.

Időjárás-előrejelzés péntekre

Időjárás-előrejelzés péntek
Időjárás-előrejelzés péntekre - Forrás: met.hu

Időjárás-előrejelzés péntek délelőttre

Időjárás-előrejelzés péntek délelőttre
Időjárás-előrejelzés péntek délelőttre - Forrás: met.hu

Éjjel délnyugat felől megvastagszik a felhőzet, és esőt, záport, zivatart okozó kiterjedt csapadékrendszer érkezik, de az északkeleti megyékben reggelig még nem várható csapadék.

Az összefüggő felhőzet napközben tovább halad északkelet felé, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható.

A frontális csapadékzóna - esővel, záporral, zivatarral - estig északkelet felé elhagyja az országot, mögötte átmeneti szünetet követően egyre többfelé pattannak ki záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is, de a Délnyugat-Dunántúlon már csak kis eséllyel lehet csapadék.

Területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék eshet. Estére a Dunántúl nagy részén kiderül az ég, de északkeleten még lehetnek felhős tájak.

Időjárás-előrejelzés péntek délutánra

Időjárás-előrejelzés péntek délutánra
Időjárás-előrejelzés péntek délutánra - Forrás: met.hu

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a tartósan csapadékos északkeleti vidékeken 15, 20, másutt 21, 27 fok között alakul.

.