Hirdetés

Érdekes programokkal.

Hirdetés

 A Szent Iván éjszakáját megelőző szombaton, június 20-án a Vasi Skanzenbe várják a látogatókat, ahol a szerelemet, a szívügyeket, illetve az azokhoz kapcsolódó hiedelmek és népszokásokat állítják a középpontba.

Este nyolc órától mézeskalács szívet süthetnek, agyagból különböző szerelmi ajándékokat készíthetnek az érdeklődők, majd a szombathelyi Weöres Sándor Színház művészei, Szabó Tibor és Bálint Éva adnak elő szerelmes történeteket harmonikaszó kíséretében, este pedig a résztvevők meggyújtják és körbetáncolják a közösen rakott máglyát, de előtte még megismerhetik a seprűégetés és seprűdobálás szokásának titkait.

Három hétvégén is tartanak a múzeumok nyári éjszakái Szombathelyen

A szombathelyi Iseum

Június 27-én a Savaria Múzeumban vehetnek részt éjszakai kultúrkalandban az esti múzeumlátogatók, akik előtt olyan ajtók is megnyílnak, ahová máskor nincs bejárás, bepillanthatnak például a restaurátor műhely munkájába, de különleges tárlatvezetéssel a textilművesség történetével is megismerkedhetnek, az őskortól a római koron át egészen a középkorig.

A romkertben ugyanezen a napon ifjúsági színdarabot tekinthetnek meg az érdeklődők Nagy Konstantin császár Savariában címmel, majd vezetett sétát tehetnek a romkert római kori és középkori emlékei között, egy másik sétán pedig megtekinthetik az erre az alkalomra kivilágított késő római kori helytartói palotát.

A megyei levéltár épülete - amely hajdan a vármegyei börtön volt - régóta kedvelt célpontja a múzeumi éjszakák látogatóinak, hiszen a csoportos bejáráson résztvevők a kínzóeszközöket is "kipróbálhatják". Akik pedig másfajta izgalmakra vágynak, azok a június 27-i estén bejuthatnak a levéltár szigorúan elzárt részeibe is, sőt az iratrestaurálás fogásaiból is ízelítőt kaphatnak.

A Szombathelyi Törvényszék a "nyitott bíróságok" jegyében már tavaly is bekapcsolódott a múzeumok éjszakái rendezvénysorozatba, idén június 27-én az érdeklődők nemcsak egy újabb izgalmas sétát tehetnek a bírósági épületben, de a tárgyalótermekben rögtönzött tárgyalásokon - ezúttal mesealakok kerülnek majd a vádlottak padjára - a különböző bírósági szereplők, a vád és a védelem, valamint a bíró szerepét is átvehetik, megismerhetik.

Július 4-én a Szombathelyi Képtárban az 5. Textiltriennále kiállítási anyagát tekinthetik meg "zseblámpás tárlatvezetéssel" az érdeklődők, előadásokat hallgathatnak meg a textilművészet különböző ágairól, valamint a selyem felhasználásáról.

Az Iseum Savariense, ugyancsak július 4-én este Egyiptom Savariában címmel invitálja látogatóit, akik az Isis savariai otthona és a Textilek a holtak birodalmából című időszaki kiállításokat is megtekinthetik, előadást hallgathatnak meg a múmialeplekről, részt vehetnek a Nílus szépe divatbemutatón is, ahol akár korhű ókori egyiptomi ruhákat is magukra ölthetnek.