A Premontrei „A padlás”-on…

2016.02.19. 07:37

A Premontrei gimnázium fontosnak tartja diákjai művészeti nevelését. E célból szervezett tanulói számára - a Weöres Sándor Színházzal karöltve színházlátogatást. 

A Premontrei „A padlás”-on…

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán 1986 nyarán írta meg a művet a vasi Zsennye alkotóházában.

A szerzőket gyakran megvendégelte szilvás gombóccal Radnóti Zsuzsa édesanyja, innen ered a darab egyik sikerdala.

Az alkotók neve – Presser Gábor - Sztevanovity Dusán - Horváth Péter – igazi sikert, kellemes kikapcsolódást ígért, és nem csupán az idősebb korosztály számára. A téma pedig örök érvényű: az emberi élet gazdagsága, az élet megbecsülése.

A Premontrei „A padlás”-on…

Mese? Musical? Varázslat? Álom? 

A közel 300 diák február 16-án tanáraikkal együtt varázslatos világban találta magát. Csak ámultak a fények játékán, a díszlet ötletességén, a csillagos ég, a hold fenséges, ám sokat sejtető közelségén. Eleinte hitetlenkedve. Ám a zene, a színészi játék egyre inkább elfeledtette velük a valóságot, így a mese részeseivé váltak. Mindez érezhető volt a diákok ámulatából, a sokat sejtető csendből, a humor hallatán felpezsdülő nevetésből, a szűnni nem akaró, kirobbanó tapsból.

Így írt Sztevanovity Dusán a mű üzenetéről: „… bevallom: A Padlással csak azt szerettem volna elmondani, hogy a világból sohasem hiányzó T. Müllerek bármennyit pusztítanak, hazudnak, ármánykodnak; nem nyerhetnek. Addig nem, amíg vannak Mamókák, akár a valóságban, akár csak az emlékeinkben. Bármilyen fájdalmas volt elbúcsúzni a nagymamámtól, az édesapámtól, az összetartozás érzése, amit örökül rám hagytak, minden jó forrása az életemben.”

A Premontrei „A padlás”-on…

„Benne van a tudás, benne van az íz.” Mert jó itt élni! Vitték haza üzenetül a diákok, akik az előadás után úgy nyilatkoztak: „Szuper volt!”; „Nagyon tetszett!”; „Negyedszerre is megérte megnéznem!”

Iskolánk célja, hogy a korosztályukhoz közel álló darabokon keresztül megszerettesse diákjaival a színházat.

Horváth Ágota (tanár)

Galéria

.