Ezért válassza a Sorokmenti Pálinkaműhelyt!

2015.10.15. 22:37

Vas megyében harmincnál is több pálinkafőzde működik.

Vas megyében harmincnál is több pálinkafőzde működik, ezért olvasóinkban jogosan merül fel a kérdés: miért éppen a Sorokmenti Pálinkaműhelyt válasszák, ha cefréjüket kifőzetnék? Tíz érvvel igyekszünk megkönnyíteni a döntést.

 

1. Nem kell messzire vinni a cefrét

Ha valaki a Sorkikápolna környéki településeken él vagy gazdálkodik, legközelebb csak 15-20 kilométerre – például Szombathelyen – talál pálinkafőzdét. Természetesen ez sem leküzdhetetlenül nagy távolság, de miért kellene feleslegesen megtenni a hosszabb utat, amikor a közelben is van főzde? Mindez persze fordítva is igaz: a megyeszékhelyről alig 20 perc alatt elérhető a vállalkozás.

 

 

2. Rugalmas a nyitva tartás

Ebben a pálinkafőzdében azokra is gondoltak, akik a munkaidőn túl, vagy éppen hétvégén tudják csak elvinni az alapanyagot: este hét órakor épp úgy fogadják, mint ahogy mondjuk vasárnap délelőtt.

 

Tíz érv, hogy miért a Sorokmenti Pálinkaműhelyt válassza

 

3. Nem kell hónapokig várni a főzésre

Ha jelzi főzetési szándékát, a Sorokmenti Pálinkaműhelyben legfeljebb 3-4 hét múlva már várják is. Ez több szempontból előnyös. Gondoljon például arra, hogy a cefrének nem tesz jót a hosszas tárolás, hiszen veszíthet minőségéből, alkoholtartalmából. Igazán jó pálinkát csak gondosan kezelt cefréből lehet készíteni, és a Sorokmenti Pálinkaműhelyben a fáradságosan elkészített cefre szakértő kezekbe kerül Időpontfoglalásra egyébként az interneten, a pálinkafőzde honlapján is lehetőség van.

 

Tíz érv, hogy miért a Sorokmenti Pálinkaműhelyt válassza

 

4.  Itt valódi kisüstit készíttethet

A pálinkafőzdék egy része a hagyományos kisüsti eljárást alkalmazza, míg mások az újabb, egylépcsős módszert. Mindkettőnek van előnye és hátránya is, de a Sorokmenti Pálinkaműhelyben a tradíciókat részesítik előnyben, hiszen vallják, így főzhető a legjobb ízű pálinka.

Polgár András és Halinka Péter, a pálinkaműhely tulajdonosai


 

5. A legújabb technológiákat is használják

A másfél éve megnyitott pálinkafőzde amellett, hogy  a hagyományos, kétszeri lepárláson alapuló módszerrel dolgozik, a tradíciókat modern eszközparkkal párosítja, igyekszik  lépést tartani a professzionális főzdékkel. A berendezésen kóstolócsap is található,  amellyel nem sok főzde büszkélkedhet a megyében.

 

Tíz érv, hogy miért a Sorokmenti Pálinkaműhelyt válassza

 

Így a főzés során a lehető legpontosabban el tudják különíteni a párlatnak azokat a részeit, amelyek nem valók a pálinkába. Az ital alkoholtartalmát a folyamat végén desztillált vízzel állítják be.

A kisüsti berendezés lelke a páracső. A Sorokmenti Pálinkaműhelynél ez kiemelkedően hosszú, ami a lehető legfinomabb ital készítését teszi lehetővé.

A pálinkaműhely indulása óta a megyei versenyen minden évben díjakat nyert saját pálinkáival


 

6. Kisebb mennyiségű cefrét is kifőznek

A Sorokmenti Pálinkaműhelyben nem csak 200-250 liter cefrét lehet főzetni, már 100 litertől elindítják a rendszert. Ezért ha egyfajta gyümölcsből csak kisebb mennyiség gyűlik össze, de azt szeretné a tulajdonos külön kifőzetni,  akkor erre is lehetősége van.

 

 

7. Megfizethető árak

A Sorokmenti Pálinkaműhely igyekszik a minőségi pálinka előállítását a megfizethető árakkal párosítani. A minimális munkadíj 10 ezer forint, és a költségeket lehet csökkenteni például azzal, ha valaki saját tűzifát visz.

 

 

8. Ha nem akar a cefre szállításával foglalkozni…

…akkor a pálinkaműhely munkatársai elmennek érte, elkészítik a pálinkát, igény szerint palackozzák és ki is szállítják.

De ha ön szereti végignézni, amíg elkészül a pálinka, erre is lehetősége van.

 

 

9. Tisztán kapja vissza a cefrés hordót

Apróságnak tűnik, de nagy segítség, hogy a Sorokmenti Pálinkaműhelyben az elkészült ital mellé kimosott cefrés hordókat adnak. Így, ha a beszállításkor szükség volt például utánfutóra, hogy ne maszatoljanak össze mindent a hordók, a tiszta hordókat a visszaszállításkor akár az autóba is be lehet pakolni.

 

 

10. Otthoni pálinkafőzés vagy bérfőzde?

Idén január 1-től a bérfőzött pálinka immár nem adómentes, egy liter 50 fokos pálinka után 835 forint adót kell fizetni. Az otthoni főzés ezzel szemben - az idei év végéig - adómentes. Ez a bérfőzés ellen szól. És az is, hogy már otthoni pálinkafőzőkből is nagy a választék, a néhány tízezer forintostól a több százezer forintosig kaphatóak berendezések.

A pálinkafőzés viszont mondhatni „tudomány”. A Sorokmenti Pálinkafőzde az adófizetési kötelezettségért „cserébe” minőséget kínál, amit otthon nem lehet reprodukálni. Már csak azért sem, mert mint említettük, a berendezés lelke a páracső, amely az otthoni készülékeken jóval rövidebb. Így igazán finom, tiszta pálinkát nehezen lehet főzni.

 

 

Nem beszélve arról, hogy nagyobb mennyiségű pálinka házi kifőzése az üstök kis mérete miatt rendkívül időigényes.

Meg kell említeni az egészségügyi kockázatokat is: a pálinkába nem kerülhet metil-alkohol, ezt házilag nehezebb elkerülni, és otthon arra is csak kevesen vannak felkészülve, hogy  – csonthéjas gyümölcsök esetében – ciánvizsgálatot végezzenek.

 

Tíz érv, hogy miért a Sorokmenti Pálinkaműhelyt válassza

Cím: 9774 Sorkikápolna Kossuth Lajos utca 11.

GPS: 47.141296, 16.691311

Tíz érv, hogy miért a Sorokmenti Pálinkaműhelyt válassza

Telefonszám: 06 70 7700 588

Email: info@sorokmentipalinka.hu

Honlap: sorokmentipalinka.hu

Facebook-oldal: itt elérhető

.