Itt az azori-szigeteki konferencián elfogadott romastratégia!

2011.12.07. 13:11

Létezik és nyilvánosan is elérhető az a romastratégia, melyet az Azori-szigeteken fogadott el az Európai Régiók Gyűlése Kovács Ferenc a Vas Megyei Közgyűlés elnöke részvételével.

Létezik és nyilvánosan is elérhető az a romastratégia, melyet az Azori-szigeteken fogadott el az Európai Régiók Gyűlése Kovács Ferenc a Vas Megyei Közgyűlés elnöke részvételével.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben létezik az Összeurópai Roma Stratégia, melyről a novemberi Azori-szigeteken zajlott Európai Régiók Gyűlésén döntöttek az egybegyűltek.

A dokumentumra megkeresésünkre Kovács Ferenc a Vas Megyei Közgyűlés elnöke hívta fel a figyelmünket.

A megyei vezetőt arról kérdeztük, ki vett részt Vas megyéből az Európai Régiók Gyűlésének éves közgyűlésén, tagja-e Vas megye az Európai Régiók Gyűlésének és ha igen, ki fizeti a tagdíjat és annak mennyi az összege.

Megkérdeztük azt is, közpénzből történt-e a kiutazás és hogy ki fizette az ott tartózkodás költségét.

Kovács Ferenc válaszában közölte, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) szervezésében vett részt az Európai Régiók Gyűlésének éves közgyűlésén.

Az utazás költségeit ennek megfelelően a MÖOSZ finanszírozta. Vas megye az Európai Régiók Gyűlésében a MÖOSZ tagjaként képviseltette magát. Tagdíjat a megyei önkormányzat az Európai Régiók Gyűlésének nem fizet.

Mint ismeretes A Blikk internetes oldala még hétfőn arról számolt be, hogy a fideszes politikusok utaztak el a Portugália autonóm körzetének számító, ám onnan 1500 kilométerre, az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, ahol a Páneurópai Roma Stratégiát fogadták el.

Az eset nagy port vert fel, így a résztvevők utóbb úgy nyilatkoztak, hogy bár szakmailag indokoltnak tartják a november végi utazásokat az Azori-szigetekre, az Európai Régiók Gyűlésére (AER), de érzékelve az úttal kapcsolatban megfogalmazódott ellenérzéseket, egy Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel folytatott megbeszélés után úgy döntöttek, hogy azt a fejenként hozzávetőleg 200 ezer forintot, amennyibe a megyei önkormányzatok érdekvédelmi szövetségének került az utazás, felajánlják a megyéikben működő gyermekvédelmi intézményeknek.

Az Európai Régiók Gyűlésének (AER) hivatalos honlapja szerint 34 országból 270 tagja van a szervezetnek, ezt egészíti ki 16 régiókon átnyúló szervezet. A tagokat egyesével is felsorolja a portál. A Magyarország bejegyzésnél 15 magyarországi megye található, de ezek között egyébként nincs Vas megye.

A blikk.hu cikkében a Magyar Önkormányzati Szövetség elnökére hivatkozva azt is megkérdőjelezte, hogy létezik egyáltalán a stratégia.

Kovács Ferenc viszont lapunk kérésére megjelölte azt a dokumentumot, melyet az ominózus közgyűlésen elfogadtak.

A dokumentum itt tekinthető meg.