Hirdetés

Fenyőfavásárlási kisokos

2015.12.22. 16:42

Milyen fát válasszunk, mire figyeljünk a vásárláskor, a fenyő tárolásakor?

Hirdetés

A műfenyőre szavazók sokszor környezet- vagy természetvédelmi szempontok miatt nem vesznek valódi fát, azt azonban tudni kell, hogy a karácsonyi fenyő éppolyan termesztett növény, mint a vágott virág, annyi különbséggel, hogy a vízkereszt után kirakott fákat fel is dolgozzák, biomasszaként hasznosítják - emlékeztet a hirado.hu.

A műfenyők újrahasznosítására is van lehetőség, ám ha azt mellőzik, maradványaik évekig szennyezik a környezetet. Ráadásul a „fa” fenyő jóval több munkahelyet termet, mint földgázból készült társa.

Már igazi nagyüzem van a zalai úgynevezett fenyős falvakban. Miközben sorra hagyják el a településeket a fákkal megrakodott kamionok, azok is serénykednek, akik maguk fogják árusítani a fenyőket az ország valamelyik piacán.

Illusztráció. Dömötörfy Zoltán kivág egy földjén nevelt fenyőt Zala megyei Nemespátrón 2015. november 24-én. MTI Fotó: Varga György


A fák közül a hagyományos lucnak van a legjobb illata és ez a legolcsóbb is. Sem az ezüstfenyőtől, sem az árban talán a legdrágább nordmann fenyőtől nincs igazán karácsonyillat a lakásban. A különlegességek közül kedvelt még a douglas és a feketefenyő, valamint a konkolor.

Idén az időjárás kedvezett a fenyőfák kitermelésének. Az árusok szerint, ha már korábban megvesszük a fát, érdemes otthon kibontani és hűvös helyen tárolni.

 

Nem drágulnak idén a fenyőfák

Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) elnöke az MTI érdeklődésére közölte: az idén nem történt olyan intézkedés, amely indokolná az árak emelkedését, változatlan a kitermelési- és a fuvarköltség is.

A szakember szerint a legnépszerűbb fajta várhatóan az idén is a lucfenyő marad, amelynek ára ezer forint körül alakul méterenként. Az ezüstfenyőt átlagosan négyezer forintért kínálják, a nordmann fa ára pedig öt-hatezer forint körül alakul. Az import sem drágul, a kínálat megfelelő, az egyre népszerűbb nordmann fenyőt főleg Dániából importálják - tette hozzá.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy egy fajtán belül is különböző minőségi osztályok vannak, az úgynevezett hipermarket kategória lesz a legolcsóbb, de annak a minősége is gyengébb.

(MTI)

 

Mire figyeljünk a karácsonyfa vásárlásakor?

A luc egyáltalán nem tartós, ahogy a feketefenyő sem. Az ezüstfenyő a középút, de ha igazán tartós fát szeretnénk, akkor duglászfenyőt vagy jegenyefenyőt válasszunk.

A fa frissességéről többféle módszerrel meg lehet győződni: ha finoman megdörzsöljük az ágat és nem maradnak a kezében tűlevelek, ha tönkjénél fogva a földhöz ütögetve nem hullik, vagy ha nem törnek az ágai, akkor megfelelő a nedvességtartalma. Vásárlás után fenyőfát tegyük be egy vödör vízbe és lehetőség szerint tartsuk a szabadban karácsonyig, még akkor is, ha a víz belefagy a vödörbe.

A talpba állítás előtt fűrészeljük le a fa aljáról a felesleges csonkot: a friss metszlap elősegíti a további vízfelvételt. Ezután is folyamatosan gondoskodjunk a víz utánpótlásáról – lehetőség szerint olyan fenyőtalpat válasszunk, amelybe vizet lehet tölteni.

 

Földlabdás vagy cserepes fenyő?

Akkor érdemes a földlabdás mellett dönteni,ha a későbbiekben lesz helye a fának a kertben, vagy valakinek oda tudjuk ajándékozni. Illata intenzívebb, és nem hullajtja tűlevelét. Célszerű kisebb méretű, 1-1,5 méter magas fenyőt választanunk, ugyanis az ekkora méretű növények szinte biztosan megmaradnak.

Karácsony előtt néhány nappal helyezzük a földlabdás vagy cserepes fát egy hűvös, de fagymentes helyiségbe. A fa tűleveleit még a feldíszítés előtt vízzel permetezzük. A díszítésnél ne sértsük meg a csúcsrügyeket, mert a fa nem fog tovább felfelé növekedni, csak oldalirányban fejlődik.

A cserepes fenyőt egy hétnél tovább ne tartsuk a lakásban. Néhány naponta locsoljuk, ellenőrizzük, hogy a földje mindig nedves legyen.

A fa „kiszoktatása” így történjen: egy hétre tegyük a növényt egy 0-5 fokos helyiségbe, majd újabb egy hétre az ajtó elé a szabadba, azután a kertbe. Ha nagyon fagyos a talaj, és nem tudjuk elültetni, akkor a tél végéig a cserepet hullámpapírral vagy zsákkal bugyoláljuk be a fagy elől. A növény zöld részét nem kell védeni.