Diákok a globális problémákról - Egy különleges kreatív projekt szombathelyi kiállítása elé

2014.03.03. 14:08

Március 4-től 14-ig tárlat a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola földszinti galériájában.

Az egész országból öt hazai és három külföldi fenntartású iskola (részletesebben lásd a szöveg végi felsorolásban) 230 diákja és 20 tanára vehetett részt abban a kéthónapos, meghívásos kreatív projektben, amelyet az ezredfordulós nemzetközi kapcsolatokat és ENSZ-programokat alapjaiban meghatározó ún. Milleniumi Fejlesztési Célok témáit dolgozta fel elgondolkodtató és cselekvésre is ösztönző vizuális-képzőművészeti munkák formájában.

Diákok a globális problémákról - Egy különleges kreatív projekt szombathelyi kiá

A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola májusban ballagó képző- és iparművészeti tagozatos osztályát a (szintén sikeres) 2012-es képes gyerekjogi program után immár másodszor érte a megtiszteltetés, hogy képviselhette a várost, a művészeti szakképző iskolákat egy ilyen munkában.
 
A nyolc globális problémára vonatkozó nemzetközi fejlesztési terület (lásd a szöveg végi összefoglalásban) közül a művészetiseknek a gyermekhalandóság csökkentésének témája jutott. Közös elhatározással emellé a diákok a nemi egyenjogúság erősítését választották szabad feldolgozásra. (Mint az egyik meghirdető képviselője a budapesti kiállítás-megnyitón elmondta: a kutatások szerint az utóbbi olyan kulcsfontosságú terület, amelynél minden előrelépés az összes többi gond és probléma kezelését, megoldását pozitívan befolyásolhatja.)
 
A diákoknak 70 x 100 cm-es méretben egy-egy, a témájukhoz tartozó hivatalos ENSZ/UNICEF-fotográfiát lehetett tovább gondolniuk vagy folytatniuk. Méghozzá úgy, hogy a képen nem egyszerűen a probléma részleteit, hanem annak lehetséges megoldásait is megjelenítik. Hogy mindez ne maradjon elvont okoskodás, a munka során olyan motívumokkal dolgozhattak csak, amelyeknek valamelyikébe (képeik valamelyik részletébe, elemébe) magukat is el tudták képzelni, helyezni. A sok megkötés, az elsőre bonyolultnak látszó kiírás ellenére minden részvevő iskolában technikailag nagyon változatos és izgalmas vizuális megjelenítések születtek.
 
Az amúgy elvont témákhoz a szervezők alapos és néha megdöbbentő statisztikákkal, magyarázatokkal szolgáló háttéranyagokat biztosított. Meg lehetett ismerni a felhasznált fotók készítésének hátterét, a rajta szereplő emberek történetét. A művészetisek a problémaköreik rövid órai feldolgozása után azonnal munkához láttak. Az őszi szünetben kigondolt terveiket a helyi mentorként velük dolgozó rajztanáraikkal, Gombás Katalinnal és Vörös Mátéval és osztályfőnökükkel, Vágvölgyi Andrással beszélték meg. Az eredetileg megszületett tucatnyi terv közül november közepén, egy rajzórán végül hetet valósítottak meg, a munkában az osztályból tizenheten vettek részt aktívan.
 
Diákok a globális problémákról - Egy különleges kreatív projekt szombathelyi kiá
 
A diákok a munka mellett zárt Facebook-csoportban folyamatosan beszélgethettek és vitázhattak a programmal összefüggő véleményükről, egymás ötleteiről, munkájáról. A befotózott alkotások közül a projektet kitaláló-mozgató Vizuális Világ Alapítvány és a felkért zsűri iskolánként két munkát válogatott be a Katona József Színházban december 5-én megnyílott kiállításra. Itt a diákok és iskolák képviselői kötetlen beszélgetéseken meg is tudták vitatni a tapasztalataikat. A sokféle intézményt mozgató projekt legizgalmasabb vonatkozása az volt, hogy abban együtt dolgoztak-kommunikáltak a magyarok mellett a kínai-magyar két tannyelvű iskola, az Orosz Föderáció Nagykövetségének iskolája és a nagykovácsi amerikai iskola soknemzetiségű diákjai is.
 
A Katona József Színház két színésze, Pálos Hanna és az UNICEF-támogató Nagy Ervin a kiállított képekhez rövid és frappáns, néha szíven ütő, néha pedig nagyon kedves, csattanós helyzetgyakorlatokat állított színpadra. A tárlat január végéig a színház alagsorában volt megtekinthető, februárban az Alapjogi Ombudsman hivatala látta vendégül a tárlatot. Március 4-től 14-ig pedig a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola földszinti galériájában lesz megtekinthető az iskola nyitva tartása alatt.
 
 
A nyolc Millenniumi Fejlesztési Cél
 
2000-ben 189 ENSZ-tagállam kötelezte el magát amellett, hogy 2015-ig:
 
1. Véget vet a súlyos szegénységnek és éhínségnek.
2. Megvalósítja a mindenre kiterjedő alapfokú oktatást.
3. Előmozdítja a nemek közötti egyenlőséget és segíti a nők felemelkedését.
4. Csökkenti a gyermekhalandóságot.
5. Javítja az anyai egészségügyet.
6. Küzd a HIV/AIDS, a malária és más betegség ellen.
7. Biztosítja a környezeti fenntarthatóságot.
8. A fejlesztések érdekében globális partnerséget alakít ki.
 
A programban részvevő iskolák:
 
  1. Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola - Nagykovácsi
  2. Duráczky József Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény - Kaposvár
  3. Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola - Mezőcsát
  4. Gyengénlátók Általános Iskolája és EGYMI - Budapest
  5. Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola - Budapest
  6. Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola - Budapest
  7. Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola
  8. Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetség Mellett Működő Általános Iskola és Gimnázium - Budapest
 
A projekt szervezői:
 
Vizuális Világ Alapítvány (VVA - mint ötletgazda és projektvezető)              
UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány
Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet)
 
http://www.youtube.com/watch?v=8ChCimbQEaw Egy ismertebb, kapcsolódó országos kampány reklámfilmje

Diákok a globális problémákról - Egy különleges kreatív projekt szombathelyi kiá
.