Itt a tavasz, vár a kert!

2016.03.09. 09:28

A kert akkor szép, ha gondozzuk. Ehhez adunk segítséget.

Egyre többet süt a nap, a tavaszi napsugarak pedig a kertbe csábítanak. Ám a kert akkor szép, ha gondozzuk.

Itt a tavasz, vár a kert!

Ilyenkor időszerű a kerti utak takarítása, a lehullott falevelek, ágak eltávolítása.

A fagyok elmúltával leszedhetjük a fák, cserjék, rózsák téli takarását és nekiállhatunk a metszésnek.

A dézsás növényeket ültessük át, ha szükséges. Némelyik növénynél az is elég, ha a cserepet feltöltjük friss virágfölddel.

A tápoldatozást is célszerű márciusban elkezdeni, hogy erős, egészséges, a betegségekkel szemben ellenálló növényeink legyenek.

A leveleken észlelhető esetleges levéltetveket, pajzstetveket távolítsuk el, mielőtt továbbfertőznék a többi növényt!

Egész éven át szemet gyönyörködtető, egészséges csodát szeretne otthon, a saját kertjében létrehozni? Imádja a frissen szedett gyümölcs zamatát? A gyerekek kedvence a gyümölcsleves és a házi lekvár? A papa szereti a bort vagy a pálinkát?

A megoldás: gyümölcsöskert.

A szőlő például sokoldalúan felhasználható. Manapság a kisgyermekes családok körében nagyon népszerűek a magnélküli fajták, melyek friss fogyasztásra kitűnőek. A csemegeszőlők mellé borszőlőt is ültethetünk, hiszen a jó minőségű bor mértékkel fogyasztva gyógyhatású.

A szibériai mézbogyó, az áfonya, a szeder, a josta, a rikő vagy a málna csak néhány a sok, nálunk is könnyedén termeszthető bogyósgyümölcsű közül.

A cserépben kapható áfonyák egész évben ültethetők


Segítségképpen, íme, néhány szakmai tanács az ültetéshez.

A szabadgyökerű gyümölcsfák, szőlők és bogyós gyümölcsűek ültetése a kora tavaszi időszakban lombfakadásig, illetve az őszi időszakban lombhullástól egészen a fagyok beálltáig ideális.

Szabadgyökeres gyümölcsfa - bőséges a választék az Örökzöld Kertészetben


Konténeres – cserepes – gyümölcstermőket egész évben ültethetünk, amikor a talaj fizikai állapota megengedi (nincs átfagyva).

A kertünk adottságait is figyelembe véve gondosan válasszuk ki a megfelelő fajtát. Tanácstalanság esetén kérjük ki kertész szakember véleményét, aki a porzópárok megválasztásánál is segítségünkre lehet.

Szállításkor a növény gyökérzete legyen becsomagolva – lehetőleg műanyag fóliába -, mert ellenkező estben kiszáradhat a növényünk!

Ültetés előtt a vastagabb gyökereket 1-2 centiméterrel vágjuk vissza!

Telepítéskor használjunk szárított, porított szarvasmarha trágyát!

A begyökeresedésig rendszeresen locsoljunk, tavaszi ültetés esetén pedig egész nyáron! Gyümölcsfáknál az első 2-4 évben, a koronaalakítás időszakában ne terheljük a fát gyümölcs-neveléssel: az apró terméseket idejében szedjük le!

Szereti a növényeket, de helyszűkében van?

Az ilyen esetekre ajánljuk a bejáratnál elhelyezhető dekoratív kővázákat, magas kaspókat. Ezekbe az edényekbe kisebb méretű formanövényeket, lassabban növekvő törpe örökzöldeket, formanövényeket javaslunk, amik akár évekig is megőrzik díszítőértéküket.

Itt a tavasz, vár a kert!

A törpe örökzöldek sok színben elérhetők, az ezüsttől, a kéken és a zöldön át az aranyig


A gömbre nyírt puszpáng nagyon divatos, akárcsak a spirál formájú tuják, ciprusok. Nagyon kedvelt megoldás, hogy a nagyméretű, váza formájú kőedénybe a gömbtuja vagy spirál alakú ciprus köré kisebb virágos, csüngő növények kerülnek beültetésre, ami igazán impozáns látványt nyújt. Vegyük figyelembe a hely adottságait, a fényviszonyokat és kérjünk segítséget a kertészeti szakemberektől a megfelelő növény kiválasztásához!

Érdemes kertészetekből beszereznünk ezeket a növényeket, mert ott folyamatos felügyelet alatt tartják őket, igény szerint öntözik, metszik és szívvel-lélekkel gondozzák a növényállományt.

Jó kertészkedést kíván az Örökzöld Kertészet!

Örökzöld Kertészet

A Rumi út és a körgyűrű lámpás kereszteződésénél

Nyitva tartás: hétfő - szombat: 8.00 - 18.00, vasárnap: 8.00-12.00

Telefon: +36 70 / 6363-603

Fax: +36 94 / 322 631

Weblap: orokzold.hu

E-mail: szombathely@orokzold.hu

.