Hirdetés


Kétmilliárdos hulladékprojekt Vas megyében: Szombathelyen új hulladékkezelő épül

2011.09.26

A projekt részleteiről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót.

Hirdetés

A lleendő új szombathelyi hulladéklerakó látványterve

 Ahogy erről lapunk részletesen beszámolt, 2009-ben a szombathelyi városházán megalakult a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, melyet aztán néhány hónap múlva hivatalosan is bejegyeztek.
 
Tavaly év elején az illetések beszámoltak a kezdeti kacskaringókról és sikerekről, ma pedig Marton Zsolt , a társulási tanács elnöke és Déri Lajos, a projekt műszaki tervezési feladataival megbízott SOLVEX Kft. munkatársa tartottak sajtótájékoztatót az óriásprojekt jelenlegi állásáról és leendő műszaki tartalmáról.
 
Marton Zsoltr
 
Marton Zsolt elmondta: a Szombathely által vezetett társulásban 127 Vas megyei település vesz rész, és rajtuk keresztül az összes megyei kistérség érintett. A projekt befejezése nyomán a térségben egy 21. századi hulladékgazdálkodási rendszer valósul meg.
 
Edények komposztáláshoz
Edények komposztáláshoz
 
Jelenleg a projekt az első, körülbelül 100 millió forintos összköltségű fordulót ugrotta meg sikeresen, ennek során előkészítő munkák zajlanak, ezt követi majd a jövő nyáron induló második, közel kétmilliárdos szakasz, amikor is a tényleges fejlesztés lesz.
 
Ilyen egy hulladékválogató
Ilyen egy hulladékválogató
 
A fejlesztések 2014-ben befejeződnek, és a tervek szerint a rendszert akkor üzembe is helyezik.
 
Tervezett beruházások:
 
  • 7 új hulladékudvar létesítése: Bük, Körmend, Őriszentpéter, Rábahídvég, Répcelak, Szentgotthárd, Szombathely
  • a kőszegi hulladékudvar infrastruktúrájának fejlesztése
  • 80 db új szelektív gyűjtősziget kialakítása, 320 új konténerrel – papír, üveg és műanyag gyűjtésére 150 db üveggyűjtő konténer kihelyezése a házhoz menő szelektív gyűjtés kiegészítéseként
  • A szelektíven gyűjtött hulladékok utóválogatásához hulladékkezelő telep létesítése Szombathelyen
  • 9 db szállító jármű beszerzése
  • 27.500 db házi komposztáláshoz szükséges edényzet beszerzése és kihelyezése az ezt igénylő háztartásokban a településeken
 
Marton Zsolt elmondta: a tervezett beruházásokat a társulási tagok szeretnék a helyi gazdaság élénkítésére is felhasználni.
 
A lleendő új szombathelyi hulladéklerakó látványterve
A leendő új szombathelyi hulladékudvar látványterve
 
Az ALON kérdésre Déri Lajos közölte: Szombathelyen jelenleg 70 hulladékgyűjtő sziget van, és mivel optimális esetben 1000 emberre jut egy, és az eddigi tapasztalatok is nagyon jók, így ezen a téren látványos fejlesztések már nem várhatók.
 
A városban ugyanakkor komposztládák kerülnek majd kihelyezésre, és a lakosság számára kényelmet jelent az egykori laktanya, a mai börtön közelébe épülő hulladékkezelő telep, rámpákkal és fedett tárolókkal.