Kiegyensúlyozott költségvetést fogadott el a zalaegerszegi közgyűlés

2012.02.03. 15:18

Kiegyensúlyozott, működési hitel nélküli költségvetést fogadott el Zalaegerszeg közgyűlése; a nem várt kiadásokra működési és fejlesztési céltartalékot is tartalmaz a büdzsé - jelentette be Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken, sajtótájékoztatón.

Kiegyensúlyozott, működési hitel nélküli költségvetést fogadott el Zalaegerszeg közgyűlése; a nem várt kiadásokra működési és fejlesztési céltartalékot is tartalmaz a büdzsé - jelentette be Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken, sajtótájékoztatón.

Az idei költségvetést 17,1 milliárd forint főösszeggel fogadta el csütörtökön a közgyűlés. A decemberben nyilvánosságra hozott állami számvevőszéki jelentés alapján a megyei jogú városok közül Zalaegerszeg az egyik legjobban gazdálkodó város. A bevételek és a kiadások a 2012 évi büdzsében is egyensúlyban vannak - jegyezte meg a polgármester.

Gyutai Csaba a város közös sikerének nevezte a kiegyensúlyozott gazdálkodást. Kiemelte, hogy az adóbevételek biztosításával - idén 3,7 milliárd forint iparűzésiadó-bevételre számítanak - a vállalkozások teszik lehetővé az önkormányzat "nyugodt működését".

A tervek szerint 441 millió forint fejlesztési hitelt vesz fel a város. A fejlesztések az európai uniós programokhoz kapcsolódnak; óvoda-, bölcsőde-felújításra 111 millió forint, a kerékpárút-hálózat fejlesztésére pedig 30 millió forint pályázati önrészt biztosít az önkormányzat. A Kossuth Lajos utca forgalommentesítésére még pályázati lehetőséget keresnek, de az önrész biztosítására már idén elkülönítettek 300 millió forintot.

A polgármester szólt arról is, hogy a város pályázatot ír ki az egycsatornás (termofor) gyűjtőkémények felújításának támogatására. Indoklásként elmondta, hogy Zalaegerszegen jóval több ilyen típusú kémény található, mint a megye más településein. A kémények átépítése baleset- és életvédelmi szempontból is fontos, ezért erre a célra 20 millió forint keretösszeget adnak a társasházaknak.

Döntött a közgyűlés arról is, hogy újabb termálkutat fúrnak a Gébárti Szabadidőközpontban, amivel fokozni lehet a fürdőlétesítmények vízellátásának biztonságát. A fedett termálfürdő mellé eredetileg szállodaépületet is terveztek, de mivel ez nem valósult meg, a 100 millió forint kötbérkövetelés fejében az Aquaplus Kft. újabb termálkutat fúr - magyarázta Gyutai Csaba.

Hozzátette: az önkormányzat támogatja egy komplex egészségügyi és szociális szolgáltatási központot létrehozását is. Az intézmény "magját" egy öregotthon kiépítése jelentené, amelyet az önkormányzati tulajdonban lévő volt Pais Dezső Általános Iskola épületében alakítanak majd ki. Sikeres TIOP- (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program) pályázat esetén megkezdődhet a volt iskola átalakítása, az önkormányzat pedig ingyenesen biztosítja a Notre Dame Női Kanonok és Tanítórendnek az ingatlan használatát.
 

.