Biztonságpolitika testközelből

2016.11.10. 12:02

Dr. Tömböl László nyugállományú vezérezredes tartott előadást a premontreiseknek.

Hirdetés

2016. november 9-én a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium vendége volt Dr. Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke, a Magyar Honvédség korábbi vezérkarfőnöke.

A gimnáziumban a katonai alapismereteket tanuló diákok most ismerkednek a biztonságpolitika főbb kérdéseivel. Ehhez kapcsolódóan szervezte meg az iskola, hogy egy olyan szakember tartson előadást a fiataloknak, aki egykor beosztásánál fogva több szempontból is közelről megtapasztalhatta a biztonság fontosságát, illetve a biztonság hiányából fakadó problémákat. Vezérezredes úr számos külföldi szolgálat és megannyi itthoni szolgálatban töltött év során gyűjtött tapasztalatát osztotta meg az előadáson, a szép számban megjelenő és érdeklődő diákközönség soraiból pedig sokan szerették volna megtudni, hogy hazánk és a világ szempontjából melyek a legégetőbb problémák, valamint az esetleges megoldások.

Dr. Tömböl László előadásában először azokat az alapfogalmakat tisztázta, amelyek fontosak ahhoz, hogy a diákok megértsék és elhelyezhessék a biztonságpolitika témakörét érintő problémákat. Vezérezredes úr elmondta, hogy mely tényezők milyen hatást gyakorolhatnak szűkebb és tágabb környezetünkre. Előadásában kiemelte, hogy mindenkinek gondolkodnia kell a megoldásokon, hiszen mindenkit érintenek a változások és a veszélyek. Ezután a diákoknak lehetőségük volt kérdezni az előadótól - természetesen a válaszok sem maradtak el, így mindenki megtudhatta azt, amire kíváncsi volt.

A tankönyvek világából kilépve a személyes beszámoló, az élményekre, saját tapasztalatokra épülő előadás, valamint az ezután következő kérdésfelvetések és válaszok közelebb hozták a diákokhoz korunk problémáit. Az előadásról távozók beszélgetéséből kiszüremlő foszlányok azt mutatják, hogy a hallgatóságot megragadta a téma. 

Galéria

.