Ballagás a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban

2019.05.07. 09:02

Giga képgalériát és az igazgatónő köszöntőjét közöljük.

Elballagtak a szombathelyi Premontrei Gimnázium diákjai. Képek, köszöntő.

A képre kattintva nyílik a galéria

Kedves ballagó Diákunk!

A jelen Érted van, de a jövő csak általad létezhet!

Létednek minden pillanata drágakő, de különösen igaz ez a mai ünnep idején. Számtalan tekintet Rád fókuszál. Míg családod féltő szeretetével halmoz el, addig iskolád egész közössége a virágokkal díszített alma materből indít utadra, hogy a székesegyház oltárán magad is elhelyezd a hála fehér rózsáját. Mindez annyira varázslatos, hogy szinte valóságként éled meg a 20. század egyik legműveltebb írójának, Babits Mihálynak a gondolatait:

„Tudod hogy érted történnek mindenek (…)

A csillagok örök forgása néked forog

és hozzád szól, rád tartozik, érted van minden dolog”.

Talán előtted is lepereg, akár egy film, közel két évtizednyi életed, amely visszatükröződik szüleid, nagyszüleid büszke tekintetében, ott van szívük hol gyorsuló, hol lassuló dobbanásában, az arcukat egyénivé formáló, egyre mélyülő barázdákban, az őszesen megcsillanó hajszálakban, minden megfontolt mozdulatukban, szavukban.

Gyermeki léted a Téged nevelőktől bátor helytállást, alázatot és sok lemondást követelt meg a mindennapok során, ám mindezt örömmel vállalták Érted, aki szeretetből érkeztél erre a világra.

De fordul a Föld, új idők jönnek! A világ, amelyet holnaptól már Te építesz, azokból a tanórai leckékből születik, amelyeket nevelőid, tanáraid az iskolai évek alatt nagy lelkesedéssel igyekeztek átadni. Arra tanítottak, hogy általad jobb lehet mindannyiunk élete. Biztasd mindazokat, akik veled tartanak az úton, légy támaszuk, adj nekik reményt, hogy különlegesnek érezzék magukat és veled együtt egy olyan jövőt építsenek, ahol emberi mértékkel mérnek, és ahol az Ember a mérték. Emberi valód ugyanis nem egyszerűen adottság, hanem feladat is, amely felelős létezést és cselekvést kíván! Soha ne becsüld alá az elme hatalmát, a szeretet fontosságát és a hit erejét! Munkálkodj azért, hogy az életet tovább örökítve maradandó értékekkel tudd majd gazdagítani az utánad érkezőket, hiszen mindaz a jó, ami ma Érted van, holnap már csak általad létezhet.

Isten áldása kísérjen utadon!

Véghné Busics Hilda

     Igazgató

Galéria

.