Kettős Premontrei siker született az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjében

2019.10.11. 15:13

A szombathelyi gimnázium diákjai ismét remek eredményeket értek el.

A haditorna verseny - amelyen az intézmény két csapattal vett részt - elsődleges célja az egészséges életmód mellett a honvédelmi nevelés. A fizikai és szellemi kihívást egyaránt igénylő megmérettetésen hangsúlyos szerepet kapott a csapatmunka, a fegyelem és a szabályok betartása.

A 2019. október 9.-én Vépen megrendezett megyei döntőt, Dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára nyitotta meg, aki kiemelte a Magyar Honvédség, a katonák szerepét és felelősségét különböző korokban és eseményeken. Felhívta a versenyzők figyelmét a csapatként való helytállás erősségére és közösségépítő, emberi kapcsolatokat építő szerepére.

Az iskolát képviselő négyfős csapatoknak különböző helyszíneken nyolc feladatot kellett teljesíteniük: mátrix-futás, katonai tereptan, kézigránát célba dobás, légfegyveres lövészet, honvédelmi totó, elsősegély elméleti és gyakorlati feladatok, akadálypálya, fegyveres váltófutás. A feladatok teljesítése közben a csapatoknak mindig voltak húzóemberei, akik segítették, motiválták társukat, így közösen lendültek át a kritikus pontokon. A diákok közül néhányan a nehéz és hosszú akadálypályán szembesültek saját korlátjukkal, de az AK-gépkarabéllyal történő váltófutás sem számított könnyű erőpróbának.

A rendezvény segítségével a versenyzők számára lehetőség adódott, hogy kipróbálják a katonai kiképzés egyes feladatait versenyhelyzetben. A versenyt a szombathelyi Premontrei tanulói nyerték meg, akik ezzel megszerezték a jogot arra, hogy Vas megyét képviselve részt vegyenek az országos döntőben, ami várhatóan 2020 áprilisában kerül megrendezésre.

A győztes csapat tagjai: Kiss Csongor, Kiss Levente, Szabó Márk Edgár, Szilvás Ákos. Az ezüstérmesek: Nagy Viktor, Szabó Ákos, Tóth-Kőrösi Kadosa, Vámos Tímea, Varga Bálint összeállításban szerepeltek a megyei döntőben. Mindkét csapatról elmondható, hogy végig elszántan küzdöttek, bizonyították rátermettségüket és kiaknázták csapaterőben rejlő képességeket is.

Az országos versenyen a diákoknak a többi megye győztesével kell összemérni tudásukat. A csapategység megvan, ami jó alap a további fejlődéshez.

Szombathely, 2019. október 9.

Farkas Attila tanár

Galéria

.