Hirdetés

Szárítógép, avagy a leggyorsabb megoldás

Szárítógép, avagy a leggyorsabb megoldás

misterx

2021.05.24. 09:00

Ma már megannyi háztartásban megtalálhatjuk a méltán kedvelt szárítógépeket.

Hirdetés

Nem véletlen, hiszen sokan ma már elképzelhetetlennek tartják a vizes, éppen száradó ruhák látványát, sokan pedig a száradó ruha párájától szeretnék megóvni a lakást, annak falait vagy a gyermek, a család egészsége érdekében döntenek a szárítógép mellett. A hatásos háztartási gép mellett szól az az érv is, hogy a működtetéséhez semmi másra nincs szükségünk, csak egy konnektorra, így valóban bárhol elhelyezhető, ahol helyet találunk a számára.

Korábban a szárítógépek légkivezetéséhez elengedhetetlen volt falat fúrni vagy egyéb belső átalakításokat végezni, mára azonban ennek vége, hiszen a gőz kivezetéséhez nincs szükség semmilyen átalakításra.

Az energiatakarékos szárítógép

Természetesen, mint minden háztartási gépnél, így a szárítógépnél is kifejezetten fontos az a tény, hogy mennyi az energiafogyasztása. A gyártók jól tudják, hogy ez elsődleges szempont lehet, épp ezért mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ennek értéke alacsony legyen.

Az energiatakarékos szárítógépek tekintetében két típust kell egymástól megkülönböztetnünk. Az egyik a kondenzációs szárítógép, melyek D-B energiabesorolást kaptak és a hőszivattyús szárítógépeket, melyek már az a-tól egészen az A+++ energiaosztályú besorolásig megtalálhatók a kínálatban. Ha számszerűsíteni szeretnénk a két típus közötti különbséget, elmondhatjuk, hogy a hőszivattyús szárítógéppel akár  67%-kal kevesebb energiát fogyasztunk, mint a kondenzációs típusnál.

A hőszivattyús szárítógép

Jelenleg az üzletekben kapható legmodernebb szárítógépek a hőszivattyús szárítógépek, melyek nem csak energiatakarékosak, de gazdaságosak is.

Működési elve a zárt rendszeren belüli meleg levegő keringetése, melyet lehűtve párátlanít. Így érhető el általa, hogy energiaveszteség nélkül valóban száraz ruhákat vehessünk ki a gépből. Valamint nem utolsó szempont az sem, hogy a szárítási hőfok általában 50 fokos, így nem kell számolnunk a kezelhetetlen, gyűrt ruhákkal is.

Ha összehasonlítjuk a kondenzációs, valamint a hőszivattyús szárítógépek árát, azt látjuk, hogy a modern technológia valamivel többe kerül, szemben a kondenzációs mechanizmussal, ellenben hamar behozza az árát és nem utolsó szempont, hogy valóban kíméletesen szárítja a rá bízott ruhaneműket.

Tekintettel arra, hogy azt írtuk, a szárítógép bárhol elhelyezhető, így egyáltalán nem mellékes szempont az sem, hogy mekkora zajjal működnek.

Talán mindannyiunk számára jó hír, hogy nagy általánosságban elmondható, sem a kondenzációs, sem a hőszivattyús szárítógép nem hangosabb, mint a mosógép, általában 65dB zajjal működnek. Így a lakás bármely helységében elhelyezve sem kell attól tartanunk, hogy zavarna bennünket a mindennapi teendőkben.

Minden ruhát lehet szárítógéppel szárítani?

Ez számtalanszor felmerülő kérdés, így ezzel a témával is érdemes foglalkoznunk. A ruhák belsejében elhelyezett címke minden esetben jelzi, melyik ruhát száríthatjuk és azt is, milyen hőfokon.

A nem szárítható ruhák ikon egyértelmű, ezeket nem javasolják gépi szárításban, hiszen a ruhanemű anyaga nem bírja azt, még abban az esetben sem, ha hőszivattyús szárítógéppel rendelkezünk.

Az alacsony, illetve normál hőfokon való szárítás a kíméletesebb szárítást teszi lehetővé. Ez a ruha mennyiségétől és anyagától függően több időt vesz igénybe, de nem kell tartanunk az anyag roncsolódásától, valamint a gyűrődéstől sem.

A magas hőfok jelzés lehetővé teszi, hogy a ruhanemű az anyag romlása nélkül gyorsabban, magasabb hőfokon száradjon. Ebben az esetben azonban mindig valamivel több vasalási idővel kell számolnunk, így nem árt ezt is belekalkulálni az időbe. A magas hőfokkal való szárítás a kondenzációs szárítók előnye.

Hasznos funkciók a szárítógépek esetében

Kivétel nélkül szinte mindegyik szárítógép rendelkezik frissítési funkcióval. Ez a tiszta, de rég nem hordott ruhák esetében lehet nagyszerű megoldás. Ezt használva nem kell újra átmosnunk, öblítenünk a ruhát, elegendő csak behelyeznünk a szárítógépbe és felfrissíti azokat.

A „szekrény száraz” beállítás esetében a ruhákat valóban olyan szárazan vehetjük ki a gépből, hogy azzal, azon kívül, hogy be kell tennünk a szekrénybe, egyéb tennivalónk nem lesz.

A gyártók gondoltak az érzékenyebb, kényesebb anyagokra is, épp ezért létezik olyan funkció is, mellyel ezeket száríthatjuk anélkül, hogy az anyag megsérülne.

Természetesen a vasaláskönnyítő funkció sem hiányozhat a szárítógépek képességei közül, mellyel nem csak időt, de energiát is megspórolunk, ez utóbbit az ECO funkció bekapcsolásával tudjuk még minimalizálni.

Mindent összevetve a szárítógépek használatával nem csak kényelmesebbé tehetjük a szárítást, de az otthonunk is minden pillanatban komfortos lehet, hiszen megkíméljük magunkat a folyamatosan száradó ruhák látványától. Nem utolsó szempont, hogy használatával nem kell tartanunk az otthonunk falainak penészedésétől sem, hiszen a szabadon szárított ruha párája sok esetben a falakon csapódik le, mely könnyen okozhat penészedést.

.