Kirchschlag, Ausztria egyik legszebb városa

2013.08.09. 09:42

Vallás, virágok és történelem Nagy-Magyarország határán. Kirchschlagot 2010-ben Ausztria legszebb városának választották.

Kirchschlag Ausztria

Vallás, virágok és történelem Nagy-Magyarország határán

Úticélunk ez alkalommal egy háromezres kisváros Alsó-Ausztria (Nieder-Österreich) tartományban, Kőszegtől mindössze 30 kilométerre. Kirchschlagot 2010-ben Ausztria legszebb városának választották.

Kirchschlag Ausztria


Kirchschlag (teljes nevén: in der Buckligen Welt) a történelmi Magyarország határán, ma osztrák tartományi határnál fekszik. A település első említése (Castrum Kryslag) 1246-ból származik.

Várának története is egybefonódik a magyar történelemmel, de van egy 20. századi esemény is, ami említést érdemel: 1921. szeptember 5-én a nyugat-magyarországi felkelők itt ütköztek meg egy osztrák századdal. Az ütközetnek huszonegy magyar és tíz osztrák áldozata volt. Utóbbiaknak szentelték a Zöbern-patak hídjánál, a templom mellett álló, 1931-ben emelt hősi emlékművet.

A zarándokút állomása

A településen áthalad a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó Mária Út.

A város jelképének számító, késő gótikus, 15. századi erődtemplom védőszentje Keresztelő Szent János. A Kirchschlagot 1488-tól birtokló Mátyás király adott megbízást a templom oldalhajójának építésére, a  magyar hívek számára. Ezt azt épületrészt ma is Magyar Templomnak nevezik. A templomban látható a máriapócsi kegykép másolata (1761, a Mária-oltáron), és a kőszegi Kéry György főoltárképe (1675).

Kirchschlag, nagytemplom


A virágok szerelmeseinek: a templom mellett számos fajtát felvonultató, nyitott rózsakert van. Akit mélyebben érdekel a téma, előzetes telefonos egyeztetéssel Adalbert Weghofertől kérhet vezetést (0664/5295421).

A közelben van az ötvenes évek végén épült Passiójátékház (Passionsspielhaus), amelyben ötévente mutatnak be passiójátékot. Legközelebb 2015-ben, de ezek nem egyszeri alkalmak, az előadások és a próbák egész éves programot jelentenek. Az épület előtt Harry Brenner 2000-ben avatott, modern Jézus-szobra áll.

Kirchschlag Ausztria, kálvária


Újabb pár perces sétával érünk el a Kálváriához. A stációkat követve, a temető melletti domboldalon áll a barokk kálváriatemplom, ahonnan ragyogó kilátás nyílik a várra. (És viszont.)

Az egykori Boldogasszony temploma

A hegytetőn álló vár felé vezető gyalogút a városka közepéről, a Posta fogadó melletti parkolótól indul, és egy templom romjai mellett visz el. A Boldogasszony temploma (Liebfrauenkirche) a 14. század végén várkápolnának épült.

Kirchschlag Ausztria, templomrom


Az 1700-as évek második felében még renoválták, de nem sokkal később, mint istentiszteletekre nem használt templomot, hamar elérte végzete, II. József egyik rendelete képében. Falai ezt követően tulajdonképpen kőbányaként szolgáltak, egy-két évtized múlva már csak a templom déli fala állt.

Ami ma látható, az az 1986-os feltárás eredménye – a sehova sem vezető, mohás csigalépcső-töredék, a főoltár talapzatának maradványai... Azért némi képzelőerővel megidézhető, milyen lehetett egykor a gótikus épület, bordás keresztboltozatával, sokszögletű kórusával a keleti, és kis sekrestyéjével az északi oldalán.

A vár

A vár a 12. században épült a 480 méter magas Schlossbergen. A várurak között voltak a stájer von Wildonok, a Kuenringek, a Güssinger, Pottendorfer, Puchheimer famíliák, valamint a magyar Pálffy grófok. Mátyás király – korai halála miatt – csak rövid ideig volt a vár ura.

A vár hanyatlása 1650 körül kezdődött, amikor III. Hans Christoph von Puchheim lent, a településen építtetett magának udvarházat (a mai városházát), és oda helyezte át székhelyét. A Pálffy grófok sem ezt a várat, inkább a jobb állapotú krumbachit lakták, így a pusztulás az ő idejükben is folytatódott.

Vár


Kirchschlag vára bevehetetlennek bizonyult több alkalommal is: nemcsak a töröknek sem sikerült, de a magyaroknak – hajdúknak (1605), Bethlen Gábor csapatainak (1621) és a kurucoknak (1703) – sem.

A várrom ma önkormányzati tulajdon, és egész évben ingyenesen látogatható várat. Részben restaurálták, és a helyszínen magyar nyelvű vártérképet is elhelyeztek, vicces betűhibákkal, de használható (és a szándék a fontos). Az egykori erődítmény télen adventi vásárnak, nyáron koncerteknek ad otthont.

A Szent György Lovagrend osztrák nagypriorátusa által kihelyezett bronz emléktábla is kétnyelvű, és az egykori Szent György kápolnára emlékeztet.

A vár legmagasabb pontja, a tűztorony ma kilátóként – és temérdek galamb otthonaként –  funkcionál, a „bucklige Welt” („púpos világ”) látványáért érdemes felmenni.

Ugrás a képgalériára!

.