Egyre több jegyellenőrt, busz- és villamosvezetőt bántalmaznak Bécsben

2017.03.08. 09:42

Egy módosító törvényjavaslat nyomán szeptembertől akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak arra, aki tettleg bántalmazza a bécsi busz- és villamosvezetőket valamint jegyellenőröket. A szigorításra az egyre elszaporodó támadások miatt volt szükség.

Mivel az utóbbi években a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien valamint az osztrák vasút, az ÖBB egyre több alkalmazottját érte fizikai bántalmazás munkája során, Jörg Leichtfried osztrák közlekedési miniszter és Wolfgang Brandstetter igazságügyi miniszter módosító javaslatot nyújtott be az Osztrák Büntető Törvénykönyvhöz.

Eszerint akár két év börtönt is kaphat, aki meglöki, megrúgja vagy megdobja egy tömegközlekedési jármű vezetőjét, vagy a jegyellenőrzést végző személyt. Mindezt attól függetlenül, hogy az áldozat megsérül-e, vagy sem. Ha az osztrák parlament elfogadja a módosítást, a kalauzok, jegyellenőrök, villamos- és buszvezetők támadói éppen akkora büntetést kapnak, mintha rendőröket vagy büntetésvégrehajtási szerv dolgozóit bántalmazták volna.

Jegyellenőrzés

Az osztrák főváros tömegközlekedésért felelős városi tanáncsoka, Ulli Sima üdvözölte a módosító javaslatot, mivel az fontos jelzés a szektorban dolgozók számára. Günter Steinbauer, a Wiener Linien ügyvezetője azt is elmondta, hogy a bécsi tömegközlekedési vállalat 2013 óta ötpontos programot hajt végre munkatársai biztonságának növelése érdekében.

Így például a régebbi típusú villamosszerelvényekben magasított üvegfallal választották el a vezetőfülkét az utastértől, az alacsonypadlós villamosokban pedig térfigyelő kamerákat szereltek fel. Az esti és éjszakai órákban szinte kizárólag olyan modern villamosok és buszok közlekednek, amelyekben a vezetőfülke nagyobb biztonságot nyújt a sofőröknek, az utasteret pedig térfigyelő kamerák figyelik. A végállomásokon – ahol szükséges volt – nagyobb fényt adó LED-világítást szereltek fel. A mintegy kétmillió eurós biztonsági fejlesztések idén fejeződnek be. 

Fotó: Manfred Helmer / Wiener Linien

.