Hirdetés

Októbertől büntetik a burka viselését Ausztriában
Illusztráció: pixabay.com

Októbertől büntetik a burka viselését Ausztriában

2017.10.02. 15:58

Az ún. hidzsáb viselése továbbra is engedélyezett Ausztriában.

Hirdetés

Életbe lépett Ausztriában az a törvény, amely megtiltja a muszlim női ruhadarab, a burka viseletét. A teljes testet, így a nők arcát is eltakaró ruhanemű szakértők szerint komoly biztonságpolitikai kockázattal jár, hiszen a terroristák gyakran ez alá rejtik fegyvereiket és pokolgépeiket, ezért sok helyen, így Franciaországban is ellenzik.

A tetőtől talpig érő hosszú ruha, a burka, a nők arcát is teljesen elfedi. Többször előfordult, hogy a dzsihádisták a burka alá rejtették fegyvereiket és pokolgépeiket, így hajtottak végre terrortámadásokat.

A burka viselése, – hivatalos közlemények szerint biztonsági okokból – 2017. október elsejétől, tilos Ausztriában. 

Az úgynevezett hidzsáb viselése, amely a nők haját takarja el, továbbra is engedélyezett egész Ausztriában.

Sokan vannak, akik szerint helyes döntés a burka betiltása. Becslések szerint összesen 150 nő visel burkát Ausztria-szerte, ezért a korlátozás csupán a muszlim nők egy apró kisebbségét érinti.

Mindez szimbolikus jelentéssel bír Ausztriában. Nem jelent komoly problémát, de fontos üzenete van, amely más problémákra mutat rá. Az emberek félnek, és ennek a félelemnek a burka az egyik szimboluma” – vélte Thomas Hofer politológus szakértő.

Egyre több a muzulmán Ausztriában

Minden korábbinál több muzulmán él Ausztriában: minden kilencedik újszülött muszlim szülők gyermeke. A szeptemberben kezdődött új tanév volt az első nyugati szomszédaink történetében, amikor Bécsben több muzulmán gyermek iratkozott be az általános iskolákba, mint katolikus.

Egy friss tanulmány arra is rávilágít, hogy az Ausztriában élő iszlám hitoktatók 15 százaléka elutasítja az osztrák alkotmányt, 29 százalékuk szerint nem lehet egyszerre európainak és muszlimnak is lenni, míg közel egyharmaduk az emberi jogok betartását is megtagadja.