Hirdetés

Sztrájk hiúsíthatja meg a Black Fridayt az Amazonnál

Sztrájk hiúsíthatja meg a Black Fridayt az Amazonnál

2017.11.23. 21:46

Megbéníthatja az olasz Black Friday-t az Amazon-dolgozók sztrájkja.

Hirdetés

Emberségesebb munkafeltételeket és jobb bérezést követelnek maguknak az Amazon internetes kereskedelmi óriás olaszországi dolgozói, akik a Black Friday napjára 24 órás sztrájkot hirdettek, megbénítva az akciós vásárlási nap rendeléseit.

    Az Emilia-Romagna tartományban, Piacenza városa közelében található Amazon-elosztóközpont mintegy 4000 dolgozója tart munkabeszüntetést a november 25-i reggeli turmus kezdetéig. A cég európai központjában ezerhatszázan dolgoznak. 
    A sztrájkot a területi szolgáltatási és kereskedelmi munkavállalók szakszervezetei hirdették meg emberségesebb munkakörülményeket és jobb bérfeltételeket követelve a szerintük kizsákmányolt dolgozóknak. 
    "A sztrájkkal nem az a célunk, hogy anyagi kárt okozzunk a vállalatnak, figyelemfelkeltésnek szánjuk a munkabeszüntetést" - nyilatkozta Francesca Benedetti a Fisascat Cisl ágazati szakszervezet képviselője. 
    Hangsúlyozta, hogy az Amazon Italia központjában a dolgozók átlagban három évet "bírnak ki hatalmas fizikai erőfeszítéssel". A szakszervezeti képviselő szerint gyakori az egy hónapon át szünet nélküli éjszakai turnusban végzett munka is. 
    A sztrájkon túl a dolgozók az év végéig beszüntetik túlórateljesítést is. 
    Az Amazon közleményben hangsúlyozta, hogy dolgozói bérezése magasan kiemelkedik a logisztikai ágazatban. A vállalat kiemelte, hogy figyelmet szentel a társadalmi felekkel való párbeszédnek, és bátorítja dolgozóit a párbeszédre a problémák megoldására. 
    Az Olaszországba néhány évvel ezelőtt bevezetett Black Friday napján az olaszok tavaly 600 millió eurót költöttek csak internetes rendelésekre. Az idén az összeg meghaladhatja a 800 milliót.

.