Hirdetés

A hiányzó tanári munkaerőt Bécs így oldja meg
Core Projekt, Bécs: © PID/Gökmen Projekt CORE

A hiányzó tanári munkaerőt Bécs így oldja meg

2018.03.01. 15:41

Európában elsőként szeptembertől már menekültek is taníthatnak a bécsi iskolákban.

Hirdetés

A „CORE-Középpontban az integráció“ című programnak köszönhetően 2018 szeptemberétől Európában elsőként Bécsben taníthatnak menekült státusszal rendelkező tanárok. Az egy éves szakirányú továbbképzésen ezidáig 23 tanári diplomával rendelkező szíriai, iraki és iráni származású menekült vett részt. A vállalkozni vágyókat pedig ingyenes workshopok várják.

 

Az osztrák főváros a „CORE-Középpontban az integráció“ című társadalomba való beilleszkedést segítő projektje olyan tanári diplomával rendelkező szíriai, iraki és iráni bevándorlóknak nyújt ingyenes szakirányú továbbképzéseket, akik vallási, nemzetiségi vagy politikai üldöztetettségük miatt Bécsben kaptak menekült státuszt és korábban tanárként tevékenykedtek hazájukban. Az egy éven át tartó továbbképzésen ezidáig 23-an vettek rész, ők 2018 szeptemberétől bécsi középiskolákban, illetve gimnáziumokban taníthatnak majd. A kurzuson a megfelelő német nyelvi kompetenciák mellett az osztrák tanári diplomához szükséges kiegészítő szaktudást sajátíthatják el a résztvevők. A továbbképzés sikeres elvégzéséhez is szükséges hospitálást pedig a programra önkéntesen jelentkező bécsi iskolákban teljesíthetik. A projekt célja a menekült státusszal rendelkező állampolgárok gyors integrációja az osztrák társadalomba, ami Bécs városának nagyon fontos, hiszen ezáltal a hiányzó tanári munkaerőt tudják pótlolni.  

 

Az Bécsi Gazdasági Ügynökség (Wirtschaftsagentur Wien) a „CORE-Középpontban az integráció“ projekt keretein belül ingyenes workshopokkal támogatja azokat a bevándorlókat, akik  vállalkozni szeretnének Bécsben. A képzésekre elsősorban azokat várják, akik 2015 óta az osztrák fővárosban élnek, alapfokú német és felsőfokú arab nyelvismerettel rendelkeznek és a gasztronómiában, az IT területén vagy bútorasztalosként  akarnak a későbbiekben elhelyezkedni.

 

A Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja (waff) az úgynevezett „peer-mentoring”-gal a már menekült státusszal rendelkezőket mentori feladatok ellátására képezik át, így maguk is segítséget nyújthatnak sorstársaiknak. A kurzusokon az osztrák demokrácia, az emberi jogok és a nemek közötti egyenlőség alapelveit, valamint szabadidős és társadalmi tevékenységek szervezését tanulhatják meg. A speciális, női egészségügyi témát felölelő részképzésen a résztvevők az osztrák egészségügy működését sajátíthatják el, amit a későbbiekben kisgyermekes, illetve várandós menekült nőknek adhatnak tovább.  A kurzust eddig mindösszesen 20-an végezték el.

 

A „CORE-Középpontban az integráció” közösségi projektet 2016 novemberében Bécs város Integrációért és Sokszínűségért felelős ügyosztálya (MA 17), a Fond Soziales Wien, a Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja (waff), a Bécsi Gazdasági Ügynökség és a Városi Iskolatanács alapította közösen uniós támogatással. A példás integrációt elősegítő programot 2016 őszén az Európai Bizottság az EU 18 legjobb projektje közé sorolta. Az integrációs program előreláthatólag 2019 szeptemberig tart.

.