Hirdetés

Illegális bevándorlás - Csaknem minden második kitoloncolás kudarcba fullad

Illegális bevándorlás - Csaknem minden második kitoloncolás kudarcba fullad

2018.05.24. 21:37

Sokszor ez az oka, ha a kitoloncolás meghiúsul.

Hirdetés

Majdnem minden második esetben kudarcba fullad Németországban az elutasított menedékkérők hazajuttatása - írta csütörtökön a Berliner Morgenpost című német lap a szövetségi rendőrség adatai alapján.

Az önkéntes távozás megtagadása vagy törvénysértés miatt kitoloncolásra jelölt elutasított menedékkérők hazaszállítását végző rendőri szerv kimutatása szerint az idei első negyedévben 5548 embert sikerült eljuttatni a hazájába, 4752 esetben pedig sikertelen volt a művelet, ami 46 százalékos arányt jelent.

A művelet például azért nem sikerül, mert a kitoloncolásra jelölt emberek eltűnnek a hatóságok elől. Az is előfordul, hogy a hazatoloncolást a németországi tartózkodás utolsó perceiben kell leállítani, mert a menetrend szerint közlekedő repülőjárat kapitánya megtagadja az illető szállítását. A január-márciusi időszakban 75 ilyen eset történt, tavaly egész évben 314-szer, 2016-ban 139-szer hiúsult meg kitoloncolás, mert a kapitány úgy ítélte meg, hogy az elszállítandó személy veszélyezteti a repülésbiztonságot, és ezért nem volt hajlandó felszállni vele.

A pilóták szakszervezete (Vereinigung Cockpit) szerint a szolgáltatás megtagadása indokolt. Ha a fedélzetre lép egy erőszakosan viselkedő ember, a kapitánynak a repülőgép parancsnokaként meg kell fontolnia, hogy elszállítja-e - mondta Jörg Handwerg, a szakszervezet egyik vezetője.

A szövetségi rendőrség szerint viszont olyan esetekben is megtagadják a szolgáltatást, amikor a rendőri kísérettel utazó személy semmilyen módon nem veszélyezteti a biztonságot és a rendet a fedélzeten - tette hozzá a Berliner Morgenpost.

A rendőrség álláspontja szerint ahhoz viszonyítva, hogy tavaly csaknem 22 ezer embert toloncoltak ki, a repülőgépek kapitányai miatt kudarcba fulladt esetek száma nem jelentős, mégis fontos csökkenteni.

Ezért a csoportos kitoloncolásoknál - amikor egyszerre több elutasított menedékkérőt szállítanak vissza a hazájukba - menetrend szerinti járatok helyett charter - bérelt - járatokat szerveznek.

.