Hirdetés

Sztrájkoltak a pedagógusok Hollandiában és Horvátországban is

Sztrájkoltak a pedagógusok Hollandiában és Horvátországban is

2019.11.06. 17:37

Pedagógussztrájk Hollandiában, Horvátországban - béremelést, jobb munkakörülményeket szeretnének

Hirdetés

Több mint négyezer iskola maradt zárva pedagógussztrájk miatt szerdán Hollandiában, a tiltakozók béremelést, illetve jobb munkakörülményeket szeretnének elérni.

Hollandiában az alap- és középfokú oktatási intézményéinek mintegy 80 százaléka részt vett a munkabeszüntetésben.
Helyi sajtóhírek szerint a követelések teljesítésére az egyre fokozódó munkaerőhiány visszaszorítása érdekében is szükség lenne.
Múlt héten a kormány bejelentette, hogy nagyjából 460 millió euróval megemelik a jövő évi oktatási költségvetést, ebből azonban csak 363 millió euró számít friss forrásnak.

"Kapunk egy rendkívül drága ajándékot, de ez nem oldja meg az oktatás legnagyobb problémáját, nem lesz magasabb fizetés vagy több tanár" - közölte az akció egyik szervezője, hozzátéve, hogy az iskolák ezt a pénzt valószínűleg új számítógépekre, a mosdók felújítására és hasonló célokra fogják fordítani.

Leszögezte: az ilyen eseti forrásnövelések helyett strukturális béremelésekre, új tanárok felvételére van szükség, mert jelenleg az iskolák 40 százalékában még ahhoz sincs elég dolgozó, hogy például influenzaszezon idején megfelelően megoldható legyen a helyettesítés, így előfordul, hogy haza kell küldeni a diákokat.

Több mint kétezer pedagógus vonult szerdán a kormány épülete elé Zágrábba, magasabb béreket követelve - írta a Jutarnji List című horvát napilap.

A szakszervezetek bejelentették, hogy a 18. napja tartó sztrájk folytatódik.

Sanja Sprem, az tanítók szakszervezetének elnöke a tömeg előtt tartott beszédében elmondta: nem állnak el a sztrájktól, mert reményt kell adniuk mindenkinek az országban, hogy megéri harcolni a jobb oktatásért és a jobb hazáért.

A kormány üzenete az, hogy mindenki számára van pénz, csak az oktatási rendszer problémájának megoldására nincs - hangsúlyozta, majd hozzátette: "az oktatási dolgozóknak nem kellenek a morzsák az asztalról, az akarjuk hogy Horvátország a tudás országa legyen, ne a reményvesztettségé".

A szakszervezetek irányításával október 10. óta úgynevezett gördülő sztrájkot tartanak az oktatási dolgozók; minden nap más megyék sztrájkolnak, és hetente egy napra csatlakoznak hozzájuk a felsőoktatási intézmények is.

Szerdán azonban az egész országban nem vették fel a munkát a pedagógusok és az egyetemi tanárok.

A sztrájk nyomására a kormány nemrég úgy döntött, három részletben, hat százalékkal emeli jövőre az állami tisztviselők és közalkalmazottak bérét. A pedagógus szakszervezetek azonban az úgynevezett illetményszorzók 3 százalékpontos emelését is követelik, mert szerintük az oktatási dolgozók fizetései így is elmaradnak a közszféra más területein dolgozókétól.

A szakmai szervezetek vezetői kedden tárgyalásokat folytattak az illetékes miniszterekkel. A megbeszélést követően Blanzenka Divjak oktatási miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a kabinet jövő hétfőn újabb ajánlattal áll elő a pedagógusok számára.

A kormány korábban az is megígérte, hogy 2020. június 30-ig felülbírálja a jelenlegi bérbesorolási kategóriákat. Ha a rendelkezésre álló idő alatt ez mégsem sikerül, a pedagógusi bértáblán belül két százalékponttal emelik az úgynevezett illetményszorzókat. Az oktatási dolgozók szakszervezetei azonban ragaszkodnak a követeléseikhez, és nem hisznek a kormánynak. Mint mondták, ígéretekkel tele van a padlás, és korábbi megállapodásokat sem tartottak be a kormányok.

.