Az olaszok nem örülnek, hogy az osztrákok kivételeznek velük

MTI

2020.06.03. 19:05

Egyedül Olaszország felől tartják ugyanis fenn a határellenőrzést.

Ausztria "individualista, az európai közösségi szellemet megsértő" döntését bírálta Luigi Di Maio olasz külügyminiszter Bécs szerdai közlését követően, miszerint az osztrák határokon megszüntetik a koronavírus-járvány miatt bevezetett ellenőrzést, egyedül Olaszországgal téve kivételt.

A római külügyminiszter kabinetjének közlése szerint Luigi Di Maio úgy kommentálta Ausztria bejelentését, hogy az "individualista magatartás megsérti a közösségi szellemet, kárt okoz Európában és a közösségi piacon".

Luigi Di Maio hozzátette, hogy a kérdésről telefonon akar egyeztetni osztrák kollégájával, Alexander Schallenberggel.

A bécsi diplomácia vezetője azt jelentette be, hogy Ausztria - Olaszország kivételével - mind a hét szomszédos országgal közös határán megszünteti az ellenőrzést, eltörli a karanténkötelezettséget, és az innen érkezőkön nem végeznek vírustesztet. Schallenberg hangoztatta, hogy Olaszország esetében a járványhelyzet még nem teszi lehetővé ezeket a lépéseket, annak ellenére sem, hogy az olasz tartományok nagy részében jelentősen javult a helyzet.

Olaszország szerdától nyitotta meg külső határait az összes EU-tagállamból érkezők előtt a karanténkötelezettség eltörlésével. Ausztriából tehát szabadon érkezhetnek a turisták bármilyen igazolás vagy teszt nélkül. Róma kölcsönösséget vár az európai országoktól. Korábban az olasz kormány már elutasította az államok közötti kétoldalú vagy részleges nyitást, valamint az "idegenforgalmi folyosók" létesítését. Olaszország mindenekelőtt az évente beutazó külföldiek majdnem harminc százalékát képviselő német turisták elveszítésétől tart, de az észak-olaszországi régiók számára ugyanilyen fontosan az osztrákok is. Róma korábban azt kérte Bécstől, hogy a Németországból autóval Olaszország felé, majd innen visszautazókat korlátozások nélkül engedje át Ausztrián.

Luca Zaia venetói kormányzó érthetetlennek nevezte Bécs bejelentését. Reményét fejezte ki, hogy Ausztriával sikerül megállapodni. Maurizio Fugatti, az önálló megyeként működő Trento kormányzója hangsúlyozta, hogy Ausztria így megakadályozza a visszatérést a megszokott, természetes helyzethez. "Az olaszok járvánnyal szembeni hatalmas erőfeszítése után egy ilyen bejelentés a reménytől foszt meg minket, miközben jelenleg Európában a szolidaritásnak, bátorságnak és józan észnek kellene felülkerekednie" - jelentette ki. Hozzátette, hogy a legjelentősebb közös határátkelőnél, a Brenner-hágónál a korlátozások további fenntartása osztrák részről Európa "gazdasági tüdejétől veszi el a levegőt".

.