Kilobbizták a kőszegi felsőbbfokú intézet megmaradását

2016.04.04. 08:08

Úgy tűnik, a bürokráciacsökkentés nem érinti az intézményt.

Így fogalmaz a Népszava. A lap birtokába jutott anyag szerint a bürokráciacsökkentés a korábban tervezettel ellentétben nem érinti az intézményt.

Nem változik a 11 rendvédelmi és nemzetbiztonsági központi hivatal, a rendőrség, a nemzetbiztonság, a katasztrófavédelem és a NAV önállósága. Az egyes minisztériumok 20 háttérintézmény, illetve központi hivatal esetén lobbizták ki a fennmaradást. Ezek közé tartozik a már említett NKH, a Kehi, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, az Oktatási Hivatal vagy épp a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal - írja a lap.

Mindez a Népszava birtokába került előterjesztésből derül ki, amelyet vélhetően ma (hétfőn) véglegesít a kormány.

Többéves tervezés után novemberben döntött a kormány Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete megalapításáról, most a sajtóban megjelent lista szerint jogutód nélkül megszüntetné. Több százmillió forint támogatást kapott a költségvetéstől - írtuk a Vs.hu információi alapján még januárban.  

A fent nevezett lista Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztését jelentette.

Időközben Miszlivetz Ferenc professzor, az intézet vezetője megszólalt a Népszabadságban: azt mondta, ő nem tud róla, hogy szó lenne az FTI megszűnéséről, dolgozik tovább, a hírt pedig vaklármának nevezte.

Az előterjesztés szerint a kabinet a háttérintézmények átszervezését 20 százalékos leépítés mellett képzeli el, az előterjesztés szerint az átalakítással nem érintett hivataloknál és háttérintézményeknél is csak az idei előirányzatok 80 százalékát vehetik figyelembe a jövő évi büdzsénél.

A jelenlegi 91 központi hivatalból és költségvetési háttérintézményből 50 szűnik meg június 30-ig, illetve az év végéig, 36 megmarad, további 5 hivatalról pedig még nem döntöttek - számol be róla a lap.

Fotó: a kőszegi Európa-ház - talkinhgousekoszeg.com

.