Japánból és az Egyesült Államokból is érkeztek hallgatók a jubileumi Bartók Szemináriumra

2017.07.14. 12:27

Már javában zajlik az 50. Nemzetközi Bartók Szeminárium.

Már javában zajlik az 50. Nemzetközi Bartók Szeminárium, mely fesztivállá kiegészülve 33 éve várja a Szombathelyre érkező muzsikusokat a világ minden tájáról. Az Egyesült Államokból, Japánból, Németországból és Magyarországról is érkeztek hallgatók a karmester- és zongorakurzusra.

A Bartók Szeminárium az elmúlt fél évszázad alatt nagyszerű mestereket üdvözölhetett, és ez a jubileumi évben sincs másképp. A professzorok, a 33. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál művészeti vezetője, Vajda Gergely karmester, valamint Rohmann Ditta cselló- és Balog József zongoraművész képzésein a hallgatók műhelymunka keretében bízhatják rá magukat a tanáraikra és saját művészi inspirációjukra. Az elmúlt évekhez hasonlóan a szeminárium különleges lehetőséget biztosít az ifjú muzsikusok számára, hogy kurzuszáró hangversenyeken adhassanak számot mesterségbeli tudásukról. Balog József zongoraművész hallgatói július 15-én 15 órától, Rohmann Ditta csellókurzusának résztvevői július 15-én 17 órától lépnek fel. Vajda Gergely az idei program kialakításánál fontosnak tartotta, hogy az ifjú karmesterek táncosokkal is dolgozhassanak. Mesterkurzusának tagjainak erre a Savaria Szimfonikus Zenekarral nyílik lehetősége a július 15-i zárókoncerten az Agora Szombathelyi Kulturális Központban 20 órától. A karmesterpálca a száz éve bemutatott Bartók-táncművet, A fából faragott királyfi-t kelti életre. A Bozsik Ivett Társulat táncművészeinek közreműködésével pedig Sztravinszkij ősi rítusokat megidéző Tavaszi áldozat című darabja kerül színpadra. A koreográfus Bozsik Yvette Kossuth-díjas, Érdemes művész.

Ősztől vetítik Sipos József „Bartók” című, öt év kutatómunkáján és kockázatvállalásán alapuló dokumentumfilmjét, amelyben a ritkán megszólaló Bartók Péter mesél édesapjáról. A lírai emlékezés premier előtti vetítését július 14-én este nyolctól az Agora Savaria Filmszínház Nagytermében rendezik.

A fesztiválprogramok részleteiről a www.bartokfesztival.hu és a www.filharmonia.hu oldalon tájékozódhatnak.

.