Hirdetés

Ön is úgy érzi, hogy Vas megyében megfizethetőbben lettek az ingatlanok?

2015.09.05. 12:55

A 2000-2015-ös időszakra gondoljon.

Hirdetés

Összességében 2000 és 2015 között jelentősen javult a hazai lakóingatlanok megfizethetősége.

Egyedül Heves megyében romlottak a lakásvásárlás feltételei, ahol a lakásárak a 2000-es évhez viszonyítva nagyobb mértékben nőttek, mint a havi jövedelmek.

A másik, az általános tendenciától eltérő megye Hajdú-Bihar, ahol a feltételek szinte változatlanok maradtak, szemben az ország legtöbb megyéjében mérhető javulással.

Könnyebbé vált a lakásvásárlás Tolna és Zala megyében; Baranya, Vas, Fejér és Pest helyi lakásvásárló lakóit is kedvezőbb helyzetbe hozta az elmúlt 15 év.

Ezeket a megállapításokat közli cikkében a Napi.hu.

A lap szerint Kelet-Magyarország hátrányosabb régióiban, mint például Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az alacsonyabb havi jövedelemhez alacsonyabb lakásárak tartoznak, míg a jobb anyagi helyzetben lévő megyékben magasabb jövedelemből, de drágábban lehet lakást venni.

Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében a többi területhez képest az árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a havi jövedelmek. Az árak megerősödése különösen jelentős Vas és Zala megyéhez hasonlítva.

A lakásárak korábban is a közép-magyarországi és nyugat-dunántúli régióban voltak a legmagasabbak, de ezek több mint 10 százalékkal emelkedtek az elmúlt tizenöt évben. Igaz, országos átlagban a megyei jogú városokban a lakásárak több mint 6 százalékkal csökkentek az év elején.