Lendva, a szimpatikus magyar-szlovén kisváros (képgalériával)

2011.04.28. 08:09

A feliratok kétnyelvűek, de ugyanígy benne vannak a levegőben a horvát, a zsidó és a cigány hagyományok is. Képek.

Lendva, belváros

A feliratok kétnyelvűek, de ugyanígy benne vannak a levegőben a horvát, a zsidó és a cigány hagyományok is. Képek.

Lendva mindössze néhány kilométerre található a határtól, Szombathelyről kb. 90 kilométerre. 1920-ig Magyarországhoz tartozott, ma mintegy négyezer magyar él a 11 ezres településen. A feliratok kétnyelvűek, de ugyanígy benne vannak a levegőben a horvát, a zsidó és a cigány hagyományok is.

A városka központját kocsival nem lehet eltéveszteni. Parkolóhelyet szombat kora délután könnyen találunk, ilyenkor fizetni sem kell.
 
A lendvai vár

A település fölé magasodó várhoz gyalogszerrel megyünk fel, ami 5-10 perces sétát jelent a központból.
 
A várban, amelyet írásban először 1192-ben említettek, és mai arculata a 18. században alakult ki, 1973-ban kapott helyet a múzeum, ahol Lendva és vidéke, illetve a magyar közösség kulturális hagyományait mutatják be.
 
Lndva, vár
 
A belépőért forintban is tudunk fizetni. Ez esetben készítsünk ki pontos összeget. Az eurót 2011 tavaszán 300-zal számolják, így 1200 forintba kerül (négy euró a felnőtt belépő, a gyerekjegy egy euró). A nyitva tartás: március 28-tól október 31-ig hétköznap 8-tól 17 óráig, szombat-vasárnap viszont csak 10-től 14 óráig. A téli időszakban hétköznap egy órával korábban zárnak.
 
A vár állandó történelmi kiállítása a török veszedelem idején az Európa védőbástyáit képező várak történetét mutatja be. A lendvai vár is e védelmi rendszerhez tartózott. A környéken a legjelentősebb csatára 1603-ban került sor, de a várat a töröknek nem sikerült elfoglalnia.
 
A néprajzi kiállítás a muravidéki magyarság kulturális örökségét, a hetési népi textíliákat mutatja be. A tájékoztató szövegek négy nyelven íródtak.
 
A késő bronzkori Oloris régészeti kiállítás nevét a Lendva melletti Alsólakoshoz közeli település latin nevéről kapta. Az olorisi leletek között legtöbb az agyagtárgy. Ez a kiállítás szemmel láthatóan még a hetvenes-nyolcvanas évek terméke, azóta nem nagyon nyúltak hozzá. 
 
Lendva, vár
 
Lendva híres szülötte Zala György szobrászművész. Legismertebb alkotása a milleniumi emlékmű a budapesti Hősök terén, de modellt ült neki Ferenc József és Erzsébet királyné is. Emlékszobájában számos köztéri szobra megtekinthető kicsiben.
 
Ha már ott vagyunk a várban, ne hagyjuk ki a padlásgalériát és a földszinten megtekinthető Gálics-féle lepkegyűjteményt se!
 
Időszaki kiállításoknak is otthont ad a vár, aközelműltban Mucha-válogatás volt, most éppen a Shunga – Erotika a japán művészetben című tárlat zajlik.
 
Körös-körül szőlőhegyek
 
A vártól is látni lehet Lendva másik nevezetességét, a Csuka-dombon álló Szentháromság-kápolnát, amelyet 1728-ban építtette a Gludovácz család. Hajdan katonai erődítmény állott ezen a stratégiai fontosságú helyen. A törökkel vívott harcokat követően több helyütt emeltek templomot, kápolnát a hálás hívek, ez kápolna is így készülhetett.
 
Az épület alapjainak ásásakor fedezték fel vitéz Hadik Mihály holttestét. Hadik András generális atyjának teste a meszes talajnak köszönhetően természetes módon mumifikálódott. „...a fejére kapott csata-sebek folytán 1733-ban szívszélhűdésben meghalt, s a Szentháromság-kápolna sírboltjába tétetvén, a mésszel épített, magasan álló, léghuzamos száraz sírboltban a feloszlásnak ellenállt. Ez a teljesen ép, összeszáradt múmia, melyen a balzsamozásnak semmi nyoma, s épp ezért a természeti csodák közé tartozik”, írja róla a helyi krónikás, Dervarics Kálmán.
 
Lendva, szőlőhegyek
 
Búcsúnapok: Szentháromság vasárnapja (június első vasárnapja) és az Őrangyalok ünnepe (szeptember első vasárnapja).
 
A kápolna körül régi temető terül el, de látunk itt a 2000-es években emelt sírköveket is.
 
A dombról remek a panoráma. Rálátni a szőlőkre, a Mura folyó völgyére, egészen a Horvátországig. Derült időben állítólag az ausztriai hegyek is látszanak.
 
A szőlőültetvények 9 kilométeres sávban, Hosszúfalutól Pincéig, közel 500 hektáron terülnek el. A borút látogatói számtalan borházban és parasztgazdaságban kóstolhatják meg az itt készült borokat, amelyeknek zöme fehérbor, a leggyakoribb a rizling és a chardonnay. 
 
Vissza a városba
 
A főutcán (tényleg Fő utca, Glavna ulica) álló barokk Szent Katalin plébániatemplom ékessége az Alexandriai Szent Katalint ábrázoló festmény, Felix Barazutti itáliai festő 1800-ban készült munkája. Az apszis alatt található a sírbolt, itt van eltemetve az Eszterházy család több nőtagja.
 
A templom melletti téren áll Szent István király és a boldoggá avatott szlovén püspök, Anton Martin Slomšek szobra.
 
A templom másik oldalán, a parkoló mögött van a kéttannyelvű iskola, falán a Kossuthot és a Széchenyit ábrázoló domborművekkel.
 
Lendva, belváros
 
A jugoszláv szocreált Lendva sem úszta meg, így kerül a templommal szemközt a város közepére a rettentő piros áruház. Mellette lesétálva érünk a Zala György térre, itt áll a színház és a zsinagóga, valamint a névadó művészt ábrázoló szobor (és itt is van egy nagy parkoló).
 
A zsinagóga és az alsólendvai zsidóság történetét bemutató kiállítás telefonos bejelentkezés alapján látogatható. (Minden infó megtalálható az ajtaján a kiíráson. A központban egyébként van turisztikai információs iroda is, igaz, az szombat délután már nem volt nyitva). A második világháborúig errefelé Szlovénia más részeihez képest jóval nagyobb volt a zsidóság aránya. A hitközség a 18. század közepén alakult, nekik köszönhető a város felvirágoztatása a 19. században.
 
A Makovecz Imre tervezte, jellegzetes formájú színház és hangversenyterem megépítését a lendvai önkormányzat és a szlovén állam mellett Magyarország is támogatta.
 
Lendva, Makovecz
 
Lendvát elhagyva
 
Visszaindulva, ahogy elhagyjuk a várost, jól látszik: amilyen kicsi a település, annál több az üzlet, a Hofertől a Kikig. Az egyik körforgalomnál (arrafelé is népszerű műfaj) tábla jelzi a Terme Lendava, azaz a termálfürdő felé vezető utat. Az itteni gyógyvíz magas paraffintartalma miatt bőrgyógyászati panaszok kezelésére ajánlott.
 
A magyar határ (Rédics) felé az autópályáról (kb. 3 kilométert megyünk csak rajta) is szép kilátás nyílik Lendvára, a tájból kiemelkedő várral.
 
 
* Lendva: korábban Alsólendva, Alsólindva, szlovénul Lendava, korábban Donja Lendava, horvátul Lendva, korábban Lendva Dolnja, németül Lindau, korábban Unter-Limbach, vendül Dolenja Lendava (Forrás: Wikipédia)

 

.