A legrangosabb szakmai versenyen lett országos harmadik az LuK Savaria tanulója

2015.05.20. 19:21

A szombathelyi Pergel Benjamin nem bánta meg.

A szombathelyi Pergel Benjamin nem bánta meg, amikor szakmát és gyakorlati helyet választott.

„Gyerekként az is megfordult a fejemben, hogy szakács legyek, de mivel mindig nagyon szerettem fúrni-faragni, és érdekelt az elektronika is, így a Puskásba mentem gépészeti alapozó szakra” - kezdi a történetet Pergel Benjamin, aki a közelmúltban az előkelő harmadik helyet szerezte meg a legrangosabb országos szakmai megmérettetésen, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV).

A szombathelyi diák az érettségi után maradt a szakképző iskolában, hogy két év alatt kitanulja a mechatronikai technikus szakmát.

„Nagyon nem bánom, hogy így döntöttem” - mondja csendesen, kis mosollyal a szája szegletében.

 Pergel Benjamin

Öröme nemcsak a kiváló eredményének, a megannyi gratulációnak szól, de annak is, hogy záróvizsgák nélkül kapja meg nemsokára a szakmai bizonyítványt.

„Azért még bejárok a műhelybe, gyakorolgatok, segítek a többieknek a felkészülésben” - teszi hozzá.

Benjamin azon szombathelyi diákok közé tartozik, akik az úgynevezett duális képzésben vesznek részt, azon belül pedig az LuK Savaria Kft. - nél végzik a szakmai gyakorlatot.

„Az első napon nagyon meglepődtem a gyár hatalmas méretein, társaimmal egy-két hónapig úgy éreztük, hogy szinte elveszünk itt” - emlékszik vissza a kezdetekre Benjamin, aki később nemcsak hozzászokott a kuplunggyártó üzem atmoszférájához, hatalmas csarnokaihoz és gépeihez, de meg is szerette az itteni munkát.

Ez utóbbira a jövőben még több lehetősége lesz, hiszen biztos helye van a cégnél, már azt is tudja, hogy várhatóan a karbantartató-részlegen helyezkedik el, és most úgy gondolja, a szerződésben meghatározott két év után is marad majd az LuK-nál.

 Pergel Benjamin

Azt mondja, gyakorlati oktatóhelyének is nagy szerepe van abban, hogy ilyen jól teljesített az OSZTV-n. Egyrészt mert kiváló oktatója volt, másrészt a cégnél rendelkezésre álltak olyan eszközök (pneumatika-fal, ipari számítógépek stb.), melyek konkrét faladatokban is szerepeltek a versenyen.

„Benjaminon kívül még egy diákom, Török Dávid is bekerült a legjobb nyolc közé” – árul el további részleteket a versenyről Tatai Tamás, aki két éve műszaki oktató az LuK-nál.

Tőle tudjuk, hogy a cégnél a diákok a gyakorlati idejüknek körülbelül kétharmadát töltik a tanműhelyben, ahol főként általános képzést kapnak, míg a fennmaradó idő „éles” üzemi gyakorlat, ahol már a leendő kollégák között dolgoznak.

„Folyamatosan tarjuk a kapcsolatot az iskolával, hogy szinkronban tartsuk az elméletet és a gyakorlatot, és a tantervünk is kötött, de az utolsó évfolyamon beiktatunk olyan órákat, napokat, amikor a versenyre koncentrálunk” – magyarázza Tatai Tamás.

„Benjamin élt azokkal a lehetőségekkel, amelyek rendelkezésére álltak. Büszkék vagyunk rá, mert országos szinten tudta megmutatni, hogy a tanműhelyünkben milyen magas szintű oktatás folyik” - ezt már az LuK személyügyi vezetője mondja.

Kenyeresné Vörös Rita hozzáteszi: „Az eredmény egyben azt is jelzi, hogy olyan szaktanáraink vannak a tanműhelyben és olyan szakembereink a termelésben akik fel tudják készíteni a diákokat ilyen szintű tudásra. Külön öröm, hogy a Schaeffler-csoporton belül is bizonyítani tudtuk, hatékony a Szombathelyen felépített oktatási rendszer.

Az LuK Savaria Kft.-nél az idén húsz diák végez az elkövetkezendő hetekben, közülük mindenki az üzemben folytatja a szakmai pályafutását.

Szeptemberben valamelyest tovább bővül a létszám: a különböző szakokon 25 tanuló kezdi meg majd itt a gyakorlatát.

Így Benjaminnak minden bizonnyal lesz majd követője.

.