Nagy volt az érdeklődés az LuK Savaria Kft. Tanműhelyének nyílt napján

2015.12.10. 15:12

Jövőre 26 diák kezdheti meg a gyakorlati képzést a vállalatnál.

Hirdetés

A vállalatnál 20 gépi forgácsoló és 6 automatikai technikus diák kezdheti meg a gyakorlati képzést a 2016/17-es tanévben.

Ezért pályaorientáció részeként Tanműhelyi nyílt napot tartott az LuK Savaria Kft. végzős - nyolcadik és tizenkettedik évfolyamos - diákoknak, illetve szüleiknek. Az elmúlt években nem ez volt az első hasonló rendezvény, de eddig ez vonzotta a legtöbb érdeklődőt, mintegy hetven diák gondolta úgy, hogy jobban meg szeretne ismerkedni a céggel.

Az LuK Savaria mindig nagy hangsúlyt fektetett a toborzásra. A folyamatos fejlesztések okán megvalósuló létszámbővítéseknek köszönhetően nem csak felnőtteknek kínál vonzó munkalehetőségeket, hanem a még iskolás korúakra is számít.

Mint ismeretes, az LuK Savaria az NYME Savaria Egyetemi Központban az idei tanévben indult duális gépészmérnök-képzésben is jelentős szerepet vállal, hiszen az első évfolyamból itt töltheti duális heteit a legtöbb – 16 fő - hallgató.  Akik aztán kikerülve az iskolapadból, rögtön a cégnél is találhatják magukat, hiszen az ipari környezetben eltöltött gyakorlati idő alatt a hallgatók minden olyan ismeretet elsajátítanak, amelyek segítségével megállják a helyüket a cégnél.

Hasonló a helyzet az általános iskolás, illetve a középiskolás diákok esetében is. Őket most a gépi forgácsoló és az automatikai technikus képzésekre várja az LuK Savaria.

A vállalati gyakorlat egyik fontos helyszíne a tanműhely, ahol jelenleg 46 diák sajátítja el az említett két  képzés elvégzéséhez szükséges ismereteket (34-en gépi forgácsolónak, 12-en pedig automatikai technikusnak tanulnak). A következő tanévben 20 gépi forgácsoló és 6 automatikai technikus diák kezdheti meg a gyakorlati képzést. Ezekre a helyekre pályáznak azok, akik részt vettek a nyílt napon.

A nagy érdeklődés nem véletlen, hiszen amellett, hogy a diákok tanulmányaik befejeztével álláshoz juthatnak, a képzés ideje alatt kiemelt ösztöndíjban részesülnek. Ugyanakkor az állam is plusz ösztöndíjat ad, hiszen a 2016/2017-es tanévtől mind a gépi forgácsoló, mind az automatikai technikus hiányszakma lesz. Az már „csak” hab a tortán, hogy az LuK Savaria egyúttal szakmai vizsgákra, tanulmányi versenyekre is felkészíti a diákokat. Akik sikeresen is szerepelnek, hiszen az idei évben  az LuK Savaria mechatronikai technikus diákja az előkelő harmadik helyet szerezte meg az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen.

A nyílt napon résztvevők először általános tájékoztatón vettek részt, ahol a fentieken kívül megtudták például azt, hogy az elméleti képzés a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola és Kollégiumban lesz. Majd üzemlátogatás következett, illetve a forgácsoló tanműhelyben, az automatika, valamint a vállalati ismeretek oktatótermekben egy-egy könnyebb feladat segítségével akár ki is próbálhatták magukat.

A forgácsoló tanműhelyben például megtudtuk, itt a diákok tulajdonképpen egyszerre öt szakmát tanulnak meg, hiszen marni, esztergálni, köszörülni, CNC berendezést kezelni és kézi megmunkálást végezni is képesek lesznek a képzés végére. „Itt csak a jó a megfelelő, ha valakinek nem sikerül egy-egy munkadarab legalább négyesre, akkor újra meg kell csinálnia” – mondta a tanműhely vezetője.

A nyílt nap végén megkérdeztünk egy diákot, elégedett-e a látottakkal, hallottakkal. Adrián, aki a szombathelyi Paragvári iskolából érkezett a rendezvényre, az LuK Savaria-ra a Puskásban megtartott nyílt napon figyelt fel. Gépi forgácsolónak tanulna. Tetszett neki mindaz, ami a nyílt napon látott. Azt már az édesapjától tudtuk meg, hogy a szülők támogatják Adriánt, hiszen a gépi forgácsoló hiányszakma lesz, ami biztos állást jelent, és a tanulmányi idő alatti kiemelkedő ösztöndíj sem elhanyagolható szempont.

Az Adriánhoz hasonló diákoknak a jelentkezési időszakban nem lesz más dolguk, mint jelentkezni a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola és Kollégiumba. Ezt követően írásbeli teszten és szóbeli elbeszélgetésen vesznek részt az LuK Savaria-ban, ezután lesznek kiválasztva azok a diákok, akik ebben a tanműhelyben teljesítik majd gyakorlatukat.

Természetesen mindkét képzésre jelentkezhetnek, akik nem vettek részt a nyílt napon.