Nem áll meg az útépítés 2020-ig Vas megyében

2015.02.02. 22:46

A sajtó kicsit félreértette a hírt. A tervek szerint 2016 végére gyorsforgalmi út lesz Szomathely és Győr között.

A sajtó kicsit félreértette a hírt. A tervek szerint 2016 végére gyorsforgalmi út lesz Szombathely és Győr között.

Országos és helyi portálokon egyaránt megjelent az a Magyar Közlönyre alapozó hír, mely szerint az országban 2020-ig mindössze nyolc út épül.

Ez így - mondjuk úgy - meglegetősen sajátságos csoprtosítása a tényeknek.

A sajtó által citált 1010/2015-ös kormányhatározat ugyanis csak azokat a kiemelt közúti beruházásokat tartalmazza, amelyeket a kormány saját erőből épít majd meg.

Ezekből tényleg nincs sok.

"A Kormány egyetért Sopron, Szolnok, Békéscsaba magas szintű útkapcsolatának kiépítésével, valamint Ózd, Debrecen, Győr és Esztergom közúti kapcsolatrendszerének fejlesztésével, ennek érdekében a  központi költségvetés forrásaira alapozva megvalósítani tervezi az  M85 autóút Csorna–Sopron, országhatár szakaszát, a  405. sz. főút Újhartyán (M5)–Albertirsa és az  M4 autópálya Albertirsa–Abony közötti fejlesztéseit, az  M8 és az  M44 gyorsforgalmi út Kecskemét (M5)–Nagykőrös–Békéscsaba közötti megvalósítását, a  23. és 25. főutak Bátonyterenye–Ózd közötti szakaszainak fejlesztését, 471. főút Hajdú-Bihar megyei szakaszának fejlesztését, a  813. Győr keleti elkerülő (II.  és III.  ütemű) megvalósítását, valamint a  102. főút megépítésével Esztergom M1 autópálya irányú kapcsolatának javítását (a továbbiakban: kiemelt beruházások)."

Na de mint mint tudjuk, a magyarországi útépítések túlnyomó többségét nem a szegény magyar állam, hanem az a gazdag EU finanszírozza.

Az ilyen jellegű beruházások listáját viszont egy másik kormányhatározat, a 1696/2014 számú tartalmazza. Ennek lényegi tartalmából az Alon.hu decemberben közölt egy terjedelmesebb írást.

Természetesen nem áll az útépítés 2020-ig Vas megyében

Ami csak Vas megyét és csak az útépítéseket illeti, arról Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs vezetője a következőket mondta lapunknak.

„Jelenleg folyik az M85, M86 gyorsforgalmi út építése Győr-Csorna-Szeleste között. Az M85 Győrtől Csornáig tartó szakasza, a Csorna elkerülővel együtt 2015 nyár végére elkészül. Ősszel átadjuk a 7,5 km hosszú Szeleste-Hegyfalu közötti szakaszt is. A Hegyfalu-Csorna közötti szakasz építése pedig 2016 őszére fejeződik be, így Szombathely az M1 autópályáról 2016 végére már gyorsforgalmi úton elérhetővé válik.  Közúti korszerűsítés folyik a 8. sz. főúton Körmend-Vasvár, Szemenye- Alsóújlak között, valamint a 86. sz. főúton Zala-Vas megyehatár - Körmend között. Ezen szakaszoknál a 11,5 tonnás burkolaterősítést végzünk.  Emellett a zalalövői és a nádasdi elkerülő út kivitelezése is folyamatban van. Fenti fejlesztések 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával valósulnak meg.”

.