Megvan a kormánydöntés az önkormányzatok adósságátvállalásáról

2012.11.14. 17:55

Az ötezer lakosnál nagyobb települések esetében a helyhatóság iparűzési adóból származó bevételétől függ majd, hogy az idén szeptember 30-án fennálló kötelezettségből mennyit vesz át az állam.

Az ötezres lélekszámúnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben - közölte a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, ismertetve a kabinet által elfogadott konszolidáció részleteit.

    Tállai András kifejtette: az ötezer lakosúnál nagyobb települések esetében a helyhatóság iparűzési adóból származó bevételétől függ majd, hogy az idén szeptember 30-án fennálló kötelezettségből mennyit vesz át az állam, amely szerződést köt majd az önkormányzatokkal. A feladatot a BM mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség fogja ellátni.

    Elmondta, az összesen 1956 helyhatóságot érintő adósságátvállalás miatt az idei és a jövő évi költségvetést is módosítani kell.

    Az államtitkár tájékoztatása szerint az adósságkezelés technikai részleteit az Államadósság Kezelő Központ végzi majd el 2013. június 30-áig, tehát "a jövő év félévéig lényegében közel kétezer önkormányzati fog megmenekülni az adósságától".

Lapunk néhány héttel ezelőtt, a bejelentés kapcsán kérdezte Molnár Miklóst, a gazdasági ügyekért felelős szombathelyi alpolgármester, aki többek között azt mondta, hogy mindez valószínűleg nem azt jelenti majd, hogy a város többet költhet jövőre, hanem mindössze annyit, hogy kevesebb hiánnyal kell számolnia.

Szombathely vállát súlyos 18 milliárdos tétel nyomja.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy félő, hogy a most bejelentett részletek nem kedveznek a városnak, melynek komoly iparűzési adó bevételei vannak, és amelyek most nem előnyt, hanem hátrányt fognak jelenteni.

A dolog másik pikantériája, hogy Szombathely az utóbbi időben jelentős takarékossági intézkedéseket hozott, hogy csökkentse a működési hiányát.


    A kormány döntött arról is, hogy az önkormányzati rendszer veszélyes mértékű eladósodásának jövőbeni megakadályozása érdekében több törvényt is szigorítani kell - folytatta.

    Tállai András kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a stabilitási törvény az idei évtől szabályozza az önkormányzatok éven túli hitelfelvételét és kötvénykibocsátását. Megjegyezte továbbá, hogy egy, a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítvány meghatározná az önkormányzatok új, feladatalapú finanszírozásának szabályait is. Ezt azt jelenti, hogy az önkormányzatok a jövőben nem kaphatnak szabadon felhasználható állami támogatást, csak meghatározott feladatokra kérhetnek költségvetési pénzt - fejtette ki az államtitkár.

    A kormány képviselője szólt arról is, az önkormányzatok konszolidációja csak akkor lehet teljes, ha az minden kötelezettségvállalásra kiterjed, a kabinet ezért megvizsgálja miként lehetséges a folyószámlahitelek átvállalása.

    Tájékoztatása szerint az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságkonszolidációja 95-100 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást igényel a tavaly év végi adatok alapján, míg a nagyobb várások összesen legalább 512 milliárd forintos hitelátvállalása állami tőketörlesztéssel és kamatfizetéssel jár, ami évente 50-100 milliárd forinttal terhelheti a költségvetést.

    Giró-Szász András kormányszóvivő a miniszterelnök korábbi szavait megerősítve elmondta, a kormány első lépésben az önkormányzatokkal kíván megállapodni, a bankok addig legfeljebb technikai egyeztetésekre, a tárgyalás előkészítésére számíthatnak. A kabinet pénzintézetekkel kapcsolatos álláspontjára vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, "semmi újdonság nincs abban, ami a magyar sajtóban megjelent", vagyis a kormány tudja, hogy a "hitelminősítők milyen protokollal működnek", éppen ezért "felelőssége teljes tudatában dönt" majd a hitelátvállalás módjáról.

    Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című októberi budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól
.