Megkezdődött a Répce és Rábca menti vizes élőhelyek helyreállítása

2011.09.08. 21:44

A Répce és a Rábca menti vizes élőhelyek helyreállítása, vízellátásának biztosítása a célja annak az Európai Unió által is támogatott programnak, amelynek megnyitóját csütörtökön tartották Répcelakon.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakmai támogatásával 78 millió 652 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert a vízgazdálkodási és természetvédelmi célokat egyaránt szolgáló beruházásra.

A tervezett program két ütemben valósítható meg, először a Répce Répcelak és Hövej települések közötti szakaszán indulhatnak meg a kivitelezési munkálatok, erre szolgál a már elnyert pályázati támogatás, míg a Hövejtől a vízfolyás torkolatáig tartó szakaszának revitalizációjához további támogatásokra pályáznak - mondta el köszöntőjében Szilbekné Molnár Katalin, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság osztályvezetője.

A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javul majd a Répce Répcelak alatti mederszakaszának vízellátása, így a jelenleginél lényegesen nagyobb mennyiségű vizet lehet a mederben levezetni, jut elegendő víz a folyó középső és alsó szakaszára is, ami a jelenleginél ideálisabb körülményeket teremt a területen élő növény- és halfajok számára - fűzte hozzá.

A kivitelezési munkák során teljesen felújítják Répcelaknál a zsilipet, a több mint 17 kilométeres szakaszon mederkotrással kitisztítják a legjobban eliszapolódott részeket, a vízfolyást szegélyező bokrokra és árnyat adó fákra vigyázva rendbe teszik a folyópartot is, sőt ahol arra szükség van fákat és cserjéket is ültetnek.
 

.