Megkezdődtek a tárgyalások Szombathely adósságkönnyítéséről

2012.12.06. 21:47

Ha jókedvünk lenne, tekintettel a december 6-i dátumra azt mondanánk, azt hozta a Mikulás, hogy elviszi a tartozást. De nincs jó kedvünk.Egy közgazdász biztos szét tudná válogatni az önkormányzatok állami adósságátvállalásának pénzügyi és politikai aspektusait, de mi ennyire nem vagyunk okosak, a laikusok kellemes tudatlanságával egyszerűen lekönyveljük az Orbán-kormány ez irányú aktivitását is.

Annak egyrészt örülünk, hogy a települések fellélegeznek valamennyire, másrészt azért tudjuk jól, hogy ezeket a pénzeket ugyanazok fizetik majd vissza a bankoknak, akik akkor is fizettek volna, ha a hitelek az önkormányzatoknál maradnának: mi magunk.

Megkezdődtek a tárgyalások a szombathelyi adósságrendezásről


És ha az állam sarokba szorítja a bankokat, valószínűleg a végén akkor is ugyanaz lesz az eredmény.

A dolog azért is bosszantó, mert a korábbi mulatós zene jó részét nem mi rendeltük, nem mi táncoltunk rá, még ha foszlányokban hozzánk is eljutott.

No de itt lefékezünk most, egyszerűen elmondjuk, mi hangzott el csütörtökön délután a szombathelyi városházán. (A hozzászólásokat persze várjuk.)

Az adósrabszolgaság vége?

„Nagyszerű nap a mai, mondhatnám azt is, hogy kivételes történelmi pillanat” – így kezdte azt a csütörtöki sajtótájékoztatót Hende Csaba, amelyen bejelentették: elkezdődött az a tárgyalássorozat, amelynek a végén kiderül, az állam mekkora adósságot vállal át Szombathelytől.  A honvédelmi miniszter szerint „a város életét minden szempontból ellehetetlenítő problémáról” van szól.

Hende emlékeztetett: 2002 végén a város adóssága 1,7 milliárd forint volt, ami 2010-re több mint a tízszeresére nőtt. Ennek az adósságszolgálata csak az idei évben 3 milliárd forint volt.

Azzal, hogy az állam átvállalja adósságszolgálatot, a települések kikerülnek az adósrabszolgaságból és visszakapják az önálló gazdálkodás lehetőségét – hangzott el.

Megnyílnak a lehetőségek?

Puskás Tivadar – aki kórházba kerülése óta most jelent meg először sajtónyilvánosan – szintén történelmi eseménynek nevezte a tárgyalások elindulását, olyannak, ami talán soha nem történt meg a város 2000 éves fennállása alatt.

Megkezdődtek a tárgyalások a szombathelyi adósságrendezásről


A polgármester közölte: 2010-ben 20 milliárdos adóssággal vették át a várost. Akkor készítettek a gazdasági tervet, melynek nyomán az adósság nem nőtt, sőt az idén 3 milliárdos adósságszolgálatot sikerült teljesíteni.

A könnyítés után is marad a szigorú gazdálkodás, de város megkapja a lehetőséget a fejlődésre – mondta Puskás Tivadar.

Megkérdeztük

Az Alon.hu azt kérdezte, hogy Szombathelyre a korábban elhangzott 40%-os adósságkönnyítés vonatkozik-e.

Hende Csaba válaszában elmondta, hogy a 40 százalék „irányszám”, ami „orientáló lehet”.

A végleges arány az adósság szerkezetének tüzetes átvizsgálása nyomán alakul majd ki. A város akkor jár jól, ha a jövőt leginkább fenyegető adósságoktól tud megszabadulni. Ez azért fontos, mert a felszabaduló forrásokat fejlesztésekre, pályázati önrészekre lehet fordítani. Ez Szombathely esetében például az Agora rendbehozatalát, a Haladás-sportkomplexum fejlesztését, a Csónakázó-tó környékének a rendbetételét, az oktatási intézmények energetikai fejlesztéseit, az uszoda és útfelújítások lehetőségét jelenti – közölte a miniszter.

Megkezdődtek a tárgyalások a szombathelyi adósságrendezásről


Molnár Miklós hozzátette: a hitelek 90 százalékát három banktól vette fel a város. Összesen öt bank több mint 20 hitelszerzerződéséről van szó, részben forint, részben euró és részben svájci frank alapúak. Mindent egyesével kell majd áttekinteni, „kemény tárgyalások lesznek” – mondta a gazdaságért felelős alpolgármester, aki azonban nyíltan célzott arra, hogy könnyebbséget jelent, hogy a kormányt a tárgyalások során Hende Csaba képviseli.

A tárgyalások 2013. első félévében fognak lezárulni.

.