Megmozdult az ingatlanpiac: egy kicsivel nőttek a panel és a tégla lakások árai is

2012.04.10. 17:47

Másfél év után először nőtt az index: a panelek 1, a téglalakások 4 százalékkal drágultak az első negyedben.

Másfél év után először nőtt az országos lakásárindex az első negyedévben, a paneles lakások árai egy-, a tégla lakásoké négy százalékkal emelkedtek, de a súlyozott emelkedés így is csak egy százalékot tett ki a Duna House ingatlan franchise hálózat első negyedévi adásvételi adatai alapján.

A vidéki panellakások Közép-Magyarországon voltak a legdrágábbak, négyzetméterenként 162 ezer forinttal, ezt követte a nyugat-dunántúli régió, ahol 143 ezer volt a fajlagos átlagár. Budapesten továbbra is Észak-Buda a legdrágább, itt a panelek négyzetméterenkénti átlagára elérte a 274 ezer forintot.

A téglalakások mezőnyében egyedül Közép-Magyarország lépte át a négyzetméterenkénti átlagos 200 ezres határt, itt 237 ezer volt az átlagár. A fővárosban a budai oldalon fizettek a legtöbbet az ebbe a csoportba tartozó lakásokért, északon átlagban 315 ezer, délen 296 ezer forintot négyzetméterenként, Észak-Pesten és a belvárosban 250 ezer alatt maradt az átlagár.

Egy észak-magyarországi ház tulajdonosának - az eredeti elképzeléseihez képest - átlagban 30 százalékkal olcsóbban vették meg az ingatlanát, egy észak-budai panel tulajdonosának viszont csupán 7 százalékos csökkenéssel kellett számolnia. Az összesítés szerint Észak-Pest áll a legjobb helyen, itt a legkisebb az elszenvedett árcsökkenés, a leginkább alkuképes viszont Észak-Magyarország.

Az idei első negyedéves eladásokat összehasonlítva a 2011. második féléviekkel kiderül, hogy Budán az idén jobban vették a kisebb méretű, 40 négyzetméter alatti lakásokat, mint a tavalyi év második felében. Különösen az 5 millió forint alatti lakások forgalma ugrott meg. A pesti oldal egyetlen szembetűnő változása, hogy a második legforgalmasabb lakásár-kategória részesedése - a 10-15 millió közötti - nőtt 25-ről 30 százalékra.

Vidéken is nőtt a 40 négyzetméter alatti lakások részesedése a forgalomból, a tavalyi második félévi 61 százalékról 72 százalékra, ezzel együtt a 10 milliós árkategória forgalma is emelkedett. Pest megyében az ingatlan forgalomban nőtt az 5-10 milliós lakások és a 30 millió felettiek aránya is.
 

.