Hirdetés

Idén nem Szombathelyen, hanem Vasváron lesz a megyebál

2015.01.06. 15:15

Megszakad az a hagyomány, hogy a bálnak a megyeszékhely ad otthont. Megkérdeztük, miért.

Hirdetés

Vasváron, a Nagy Gáspár Kulturális Központban tartják idén a vasi farsangi szezon kezdetét jelentő megyebált, amely egyben Vasvár városi bálja is lesz. Megszakad tehát az a hagyomány, hogy a bálnak Szombathely ad otthont.

Az okokról Majthényi Lászlót, a megyei közgyűlés elnökét kérdeztük, akitől megtudtuk, a január 10-ei rendezvény azért lesz Vasváron, mert a település volt Vas vármegye egykori központja.

Az elit bálja

Ez a vélemény terjedt el a megyebálról, ami a korábbi években rendre kiváló alkalmat teremtett a helyi baloldalnak arra, hogy a rendezvény helyszínére szervezzen ételosztást, ahol a bálozni érkező „úri” közönség azt tapasztalta, hogy a szegényebb rétegek tagjai sorban állnak némi ennivalóért, és természetesen ugyanez igaz volt fordítva is. A megyebál a különféle demonstrációk szervezőit is megihlette.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ezentúl minden megyebált Vasváron rendeznek majd meg, hanem azt, hogy - a következő öt évben biztosan – más-más vasi városban.

Idén nem Szombathelyen, hanem Vasváron lesz a megyebál

(Fotónk a 2013-as megyebálon készült)

Majthényi Lászlótól arról is érdeklődtünk, hogy mekkora az érdeklődés az idei bál iránt. Kiderült, az elmúlt években 80-90-en vettek részt a megyebálon, de a helyszínül szolgáló vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ befogadóképessége 140 fős. „Megtelik” - mondta a közgyűlés elnöke.

Puskás Tivadar is volt már az Év vasi embere

Idén is meghirdette Vas Megye Közgyűlése és a Vas Megyéért Egyesület az Év vasi embere választást. Tíz jelölt közül lehet választani, az elismerést most is a megyebálon (éjfélkor) adják át. De mielőtt felsoroljuk a jelölteket, érdekességképpen felidézzük, hogy 2006-ban, az akkor még mentő-főorvos Puskás Tivadar kapta meg a címet, mert „a többi között jól oldotta meg a mentőtiszt-képzést, új mentőállomások épültek a megyében és kiépült az egységes sürgősségi ellátási rendszer.”

És az idei jelöltek:

Babati László, a Babati és Társa Kft. vezetője; Egri Balázs építészmérnök; Kalló Zsolt hegedűművész; Kelbert Krisztina történész, muzeológus; Németh István, a SEK Természettudományi és Műszaki Kar tudományos és gazdasági dékánhelyettese; Orbán Róbert közművelődési szakember; Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház infektológiai osztályának főorvosa; Szommer Ildikó karneváligazgató, a Szent Márton Programiroda vezetője; Takács Zoltán Bálint, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója; Tóth Péter (Lőcsei Péter) irodalomtörténész, pedagógus.

Változik a belépő ára is – és nem felfelé, hanem 15 ezer forint helyett ezúttal 9 ezer forintba kerül egy jegy. Majthényi László úgy fogalmazott, drágának találta a korábbi árat.

A bálra érkezőket a megyei közgyűlés elnökén kívül Vasvár polgármestere, Tóth Balázs, valamint az Alpok-Adria Szépségverseny vasi győztese, Szalai Anélia fogadja. Köszöntőt mond V. Németh Zsolt, a Földművelődésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. A sztárvendég Szulák Andrea lesz. Közreműködik a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes.