Hirdetés

A Vas megyei határszakaszokon is ellenőriznek az osztrák rendőrök

2015.09.17. 15:06

Nagyobb torlódás eddig nem alakult ki.

Hirdetés

Ellenőrzésekre lehet számítani Ausztria Vas megyével szomszédos határszakaszán is - közölte a megyei rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrség honlapján. A vasúton pedig péntektől visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között

A tájékoztatás szerint az osztrák hatóságok által bevezetett intézkedések következtében előfordulhat, hogy a közlekedőknek hosszabb menetidővel kell számolniuk, ha Ausztria felé szeretnék elhagyni az országot. Nagyobb torlódás vagy hosszabb várakozási idő eddig nem alakult ki a vasi, illetve az azokkal szomszédos ausztriai határátkelőhelyeken.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a közleményben arra kéri a közlekedőket, hogy az osztrákok által végrehajtott időszakos és szúrópróbaszerű ellenőrzésekre való tekintettel mindenkinél legyen személyazonosításra szolgáló okmány, személyi igazolvány vagy útlevél, illetve útnak indulás előtt ellenőrizzék az okmányok érvényességét.

A Vas megyei határszakaszokon is ellenőriznek az osztrák rendőrök

Osztrák rendőrök ellenőrzik az Ausztriába érkező személy- és teherforgalmat a magyar-osztrák határnál, a Bucsu-Csajta határátkelőnél 2015. szeptember 17-én. Fotó: Büki László

Tizenkét ponton, javarészt Burgenland tartományban végeznek határellenőrzést az osztrák hatóságok a magyar és a szlovén határszakaszon.

Burgenland tartományban Miklóshalma (Nickelsdorf), Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Csajta (Schachendorf), Köpcsény (Kittsee), Pomogy (Pamhagen), Rőtfalva (Rattersdorf) és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) településeknél folyik a határellenőrzés. A belügyminisztérium egyelőre nem közölte, hogy miképpen fogja megváltoztatni az ellenörzőpontokat azután, hogy a tartományban már szinte alig érkeznek migránsok.

Stájerországban Murafigye (Mureck), Sicheldorf és Bad Radkersburg környékén, valamint a karintiai Karavankák-alagút (Karawankentunnel) és Loibl-hágónál (Loibltunnel) is zajlott határellenőrzés.

A szomszédos Győr-Moson-Sopron megyében már nem ilyen jó a helyzet. Legalábbis csütörtökön reggel mintegy hat kilométeres a torlódás volt a Sopron-Kelénpatak (Klingenbach) határátlépési pontnál az osztrák rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt.

A torlódás mértéke aztán  folyamatosan csökkent, miután nem sokkal nyolc óra előtt az osztrák rendőrség felfüggesztette az ellenőrzést.

Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál és a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál folyamatos a haladás.

Az osztrák rendőrség szerda reggel 7 óra óta szúrópróbaszerűen ellenőrzi az Ausztriába belépő autósokat.

A migrációs válság miatt Szlovénia ideiglenes határellenőrzést vezetett be a Magyarországgal közös határán. Szlovén rendőr egy szlovák kamiont ellenőriz a Rédics-Lendva határállomás szlovén oldalán 2015. szeptember 17-én. MTI Fotó: Varga György

Ugyanakkor péntektől visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtökön.

Túlterheltségre hivatkozva az ÖBB szeptember 10-én függesztette fel a két ország közötti vasúti járatokat.

Újra menetrend szerint közlekednek majd a Bécs és Budapest közötti Railjet, Eurocity és éjszakai vonatok, továbbá a határon átkelő regionális járatok.

Az ÖBB később bejelentette, hogy összesen hat járat már csütörtökön közlekedik a két ország között. A Budapestre tartó első vonat 13 óra 8 perckor már ki is gördült a salzburgi főpályaudvarról; ez a szerelvény 18.49-kor érkezik meg a célállomásra. Délután három és öt óra után további vonatok indulnak Salzburgból.

Egy Railjet vonat indul Salzburg felé a Keleti pályaudvarról 2015. szeptember 18-án. Ettől a naptól visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között. Fotó: Máthé Zoltán

A bécsi közlés szerint Budapestről 16.10, 18.10 és 21 órakor indulnak vonatok Ausztriába, az első este negyed nyolc, a második negyed tíz körül érkezik meg a Westbahnhofra, a harmadik vonat Salzburgig viszi az utasokat.

A Bruck an der Leitha, Miklóshalma (Mickelsdorf) és Hegyeshalom települések között közlekedő első helyi vonat pénteken reggel öt órakor indul.

A járatok újraindulásáig a Bruck an der Leitha és Zurány (Zurndorf) településekről ingázók és az innen közlekedő iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg. A miklóshalmai (Nickelsdorf) és a hegyeshalmi állomásokra péntek reggelig nem közlekednek helyettesítő járatok. Nezsider (Neusiedl am See) és Köpcsény (Kittsee) településekről Bécs irányába továbbra sincs fennakadás a vonatközlekedésben.

Fotó: Máthé Zoltán

Szerdán Salzburg és Németország között is felfüggesztették a vonatközeledést, Bécsből egyelőre csak Salzburgig lehet utazni, az előre megvásárolt jegyek visszaválthatók. A salzburgi pályaudvaron szerdán késő délután 1600 menekült tartózkodott.

A bécsi rendőrségi szóvivő szerint napok óta nem volt ilyen nyugodt a helyzet a bécsi pályaudvarokon, mint szerdán. A Westbahnhofon csaknem ezer, a Hauptbahnhofon 700 migráns volt. Szerda délutánig 40 menekültkérelmet nyújtottak be az osztrák fővárosban. A bécsi pályaudvarokon 200 rendőr teljesített szolgálatot.