Mintegy százhetven új szélerőművet terveznek Burgenlandban

2010.04.06. 20:54

Mintegy százhetven új szélerőmű építését tervezik Burgenlandban, az ehhez szükséges területrendezési tervet kedden ajánlotta jóváhagyásra a szakhatóság - jelentette be Hans Niessl tartományfőnök.

Jelenleg 206 szélerőmű termel áramot a Magyarországgal határos osztrák tartományban, itt található az Ausztriában működő berendezések egyharmada. A tartományi kormány arra törekszik, hogy a jelenleginek a duplájára nőjön a szélerőművek száma, és hogy Burgenland az áramtermelés területén teljes egészében önellátó legyen.

A területrendezési tanácsban elfogadott terv szerint a Parndorfi-fennsík négy településének közigazgatási területén épülhetnek új szélerőművek: Féltoronyban (Halbturm) 62, Mosontarcsán (Andau) 45, Barátudvarban (Mönchhof) 42, Miklóshalmán (Nickelsdorf) 21 darab. A 168 erőmű tervezett összteljesítménye 504 megawatt. A meglévő 206 erőmű összes teljesítménye 370 megawatt.

A nemrég megemelt, 9,7 centes kilowattóránkénti tarifa vonzó a beruházók számára, a tartományfőnök egymilliárd eurónyi befektetéssel számol. A telektulajdonosok kártalanítására 11 millió eurót szánnak, az érintett települések pedig 12,5 millió eurót kapnának húsz év alatt.

Az egyik befektető az Austrian Windpower (AWP), az 51 százalékban tartományi tulajdonú energiaipari konszern, a BEWAG leányvállalata lehet.

Jelenleg a tartományban felhasznált áram 60 százalékát megújuló energiaforrásból fedezik, 50 százalékot a szélenergia hasznosításával, 10 százalékot biomassza-erőművekkel. A tartományi kormány minél előbb jóvá akarja hagyni a területrendezési tervet, hogy még az idén megkezdődhessen a pályázati szakasz.
 

.